Klik hier om WhatsApp te openen

Steeds minder huishoudens restschuld bij aflossingsvrije hypotheek

Ruim 740.000 huiseigenaren hebben de afgelopen jaren hun hypotheekrisico’s verlaagd. Dit maakte de AFM (Autoriteit Financiële Markten) recent bekend. Het is de afsluiting van een traject waarin bijna 1,7 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek zijn benaderd en geholpen om eventuele risico’s te verlagen. Waarom dit traject? En wat als je alsnog van je aflossingsvrije hypotheek af wil?

Aflossen of herfinancieren

Op aandringen van de AFM zijn hypotheekaanbieders vanaf 2018 begonnen met het waarschuwen van huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Waarom drong de AFM hier zo op aan? Veel van de aflossingsvrije hypotheken zijn in het begin van deze eeuw afgesloten, vóór 2008. Je lost bij deze hypotheekvorm niet af, maar moet aan het einde van de looptijd (meestal na 30 jaar) alles in één keer aflossen of herfinancieren. Dit hebben veel huiseigenaren, die ooit gingen voor financiële vrijheid, niet scherp.

Risico op restschuld

Als er niet genoeg geld opzij is gezet en opnieuw een hypotheek afsluiten lastig wordt, kan dat leiden tot een gedwongen verkoop van je woning. Brengt dit niet genoeg op, kun je blijven zitten met een restschuld. Om huiseigenaren hiervoor te behoeden, hebben geldverstrekkers ingezet op bewustwording via campagnes als aflossingsblij.nl en zijn alle 1,7 miljoen klanten per brief of telefoon geïnformeerd over hun risico’s.

Persoonlijke benadering

Binnen die enorme groep huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek zijn er verschillende risicocategorieën. Huishoudens die veel risico op problemen liepen rond het einde van de looptijd, zijn persoonlijk benaderd. Anderen kregen handvaten om zelf online inzicht te krijgen in hun hypotheeksituatie. Uiteindelijk hebben 744.000 klanten actie ondernomen. Ze hebben gekozen voor periodieke aflossing, of juist incidenteel, zijn bijvoorbeeld extra gaan sparen of deels overgestapt op een andere hypotheekvorm.

Hoog risico

Veel aflossingsvrije hypotheken lopen af ergens tussen 2033 en 2038, er is dus voor klanten nog genoeg tijd om risico’s te ondervangen. De groep met een hoog risico op restschuld is sinds 2018 met 63% gedaald naar ruim 200.000 huishoudens. Nog steeds een behoorlijke groep, maar daarvan loopt maar weer ongeveer een derde écht een heel groot risico volgens de AFM.

Aflossingsvrij wint (weer) aan populariteit

Sinds 2013 is het veel minder aantrekkelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, omdat je alleen nog renteaftrek krijgt over hypotheekvormen waarbij je in maandelijkse stapjes aflost. Ook mag nog maar maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij worden geleend. Toch koos in 2022 een groeiende groep starters voor een aflossingsvrij deel. Met de alsmaar stijgende huizenprijzen is het risico op restschuld immers klein.

Ben jij een huiseigenaar die meer inzicht wil in de voor- en nadelen van jouw hypotheeksituatie? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze experts, die kunnen adviseren rondom oversluiten, aflossen of sparen.

Waarmee kunnen we je helpen?