Klik hier om WhatsApp te openen

Pensioentekort opgelost door omgekeerde hypotheek? 

Oud nobelprijswinnaar en hoogleraar economie Robert Merton was recent in Nederland en gaf een lezing aan pensioenfondsen en verzekeraars. De kern van zijn verhaal: de omgekeerde hypotheek kan het probleem van de dreigende pensioentekorten oplossen.

Wat is een ‘omgekeerde hypotheek’?

Tegenwoordig ben je verplicht om je hypotheek binnen 30 jaar af te lossen. Dit beperkt de risico’s, maar betekent wel dat er bijvoorbeeld minder geld beschikbaar is om zelf extra pensioen op te bouwen. De omgekeerde hypotheek biedt hiervoor een oplossing. Het is namelijk een lening waarbij een deel van de waarde van het huis (waar je de hypotheek over hebt) verzilverd kan worden. Zo kan de levensstandaard op pijl worden gehouden en fungeert het woonhuis zelf eigenlijk als een soort spaarpot.

Rente & hoofdsom achteraf voldaan

De gepensioneerde kan in het huis blijven wonen en de rente wordt bij de hoofdsom opgeteld en achteraf voldaan. Als de persoon met de omgekeerde hypotheek overlijdt, krijgen de nabestaanden vervolgens een zogenaamde ‘call-optie’ op de woning. Ze kunnen dan het huis voor het geleende bedrag plus de rente kopen, om het in de familie te houden.

Te risicovol?

Hoewel Merton heel enthousiast is over dit concept, ziet hij voor de banken nog niet direct een rol. Deze omgekeerde hypotheek heeft namelijk een te hoge ‘loan to value-ratio’. Dit betekent dat het bedrag van de hypotheek hoog is ten opzichte van het gestelde onderpand, het huis. Veel buitenlandse banken vinden dit te risicovol, maar – zo ziet Merton ook in – Nederlandse banken zijn wel wat meer gewend. Het hypotheekplafond is hier namelijk relatief hoog.

Toekomstmuziek

De omgekeerde hypotheek is in ieder geval fantastische toekomstmuziek voor vermogensbeheerders, er komt dan namelijk een hoop belegbaar vermogen vrij, dat nu nog vastzit in stenen.

Waarmee kunnen we je helpen?