Klik hier om WhatsApp te openen

Ondanks NHG wel restschuld mogelijk

HOUTEN – Er wordt door starters veel gebruik gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG levert een lagere hypotheekrente op, omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de terugbetaling van de hypotheek aan de geldverstrekker in het geval dat men daar zelf niet meer toe in staat is.

Toch blijft bijna de helft van de 1000 consumenten die vorig jaar een beroep op de NHG hebben gedaan, zitten met een restschuld. Het is een misverstand dat met NHG de restschuld altijd wordt kwijtgescholden. Wanneer de woningeigenaar zelf verantwoordelijk is voor de gedwongen verkoop, kan er besloten worden de schulden niet kwijt te schelden.

NHG-directeur Schiffer zegt dat alle voorwaarden van de NHG bekend zijn bij alle adviseurs en ook zijn na te lezen op de website. “Een brandverzekering keert ook niet uit als je je huis in brand steekt. Zeggen dat je de voorwaarden niet kent, verandert daar niets aan”.

In 2009 heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen in totaal van 927 woningeigenaren de schulden afbetaald aan de bank na gedwongen verkoop van de woning. De helft van deze consumenten is de schuld aan de Stichting kwijtgescholden, maar de andere helft blijft zitten met een schuld van gemiddeld 30.000 euro aan de Stichting. Dit zijn vaak wel soepele betalingsregelingen van maximaal vijf jaar, waarbij mensen niet meer hoeven af te lossen dan zij toe in staat zijn.

In 2007 hebben 55.690 huishoudens hun woning gefinancierd met NHG. Dit is in 2008 al gegroeid naar 84.103 huishoudens, waarvan driekwart starter is. Momenteel is Schiffer in overleg met de politiek, om mensen die in de financiële problemen zijn gekomen door de huidige economische situatie, in aanmerking te laten komen voor een betaalpauze van maximaal 36 maanden.

Bron: Telegraaf

Waarmee kunnen we je helpen?