Lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek zijn weer terug

9 mei 2012

Houten – Met de komst van de nieuwe regelgeving op het gebied van hypotheken, welke onderdeel is van het nieuwe begrotingsakkoord, is te verwachten dat de populariteit van twee oudere hypotheekvormen weer zal toenemen; de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

In het nieuwe akkoord staat beschreven hoe de hypotheekrenteaftrek behouden blijft, ware het niet dat er wel aan nieuwe voorwaarden dient te worden voldaan voordat men hiervoor in aanmerking komt. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 nieuw worden afgesloten is de hypotheekrente alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting wanneer de gehele hypotheeklening na een looptijd van 30 jaar is afgelost. Huidige hypotheekleningen vallen hierbuiten en hoeven niet verplicht te worden afgelost, al is dat wel verstandig. Ook is het zo dat huidige hypotheken gedurende maximaal 30 jaar kunnen leiden tot aftrekbaarheid van rente, ook als deze aflossingsvrij zijn.

Bovengenoemde ontwikkeling werkt een terugkeer van twee oude hypotheekvormen in de hand: de lineaire- en de annuïteitenhypotheek. In het geval van een lineaire hypotheek lost men in 30 jaar tijd de gehele lening af door iedere maand een vast bedrag af te lossen. Hierdoor daalt ook iedere maand de restschuld en daarmee ook de te betalen hypotheekrente en dus ook het bedrag dat een rol speelt voor hypotheekrenteaftrek.

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt men 30 jaar lang (wanneer de rente gelijk blijft) iedere maand hetzelfde bedrag. De eerste maanden zal dit bedrag bijna geheel de rente betalen en weinig hypotheekschuld aflossen. Doordat men echter wel een klein gedeelte aflost zal het uitstaande hypotheekbedrag langzaamaan dalen en hiermee ook het bedrag dat er aan rente betaald dient te worden. Het bedrag van aflossing loopt dan ook geleidelijk op en het bedrag van de rente terug, tot na 30 jaar de gehele lening is afgelost.

Door deze maatregelen zal de totale hypotheekschuld in Nederland op den duur dalen. Op individueel niveau zijn deze wijzigingen voor wooneigenaren voordelig in de zin dat zij na 30 jaar een koopwoning hebben zonder schuld, waarna de gehele verkoopopbrengst aan andere zaken besteedt kan worden zoals wellicht een aanvulling op het pensioen.

Onder de huidige belastingvoorwaarden kwam het te vaak voor dat men na 30 jaar nog steeds een flinke hypotheekschuld bezat.

 

Bron: De Telegraaf – OverGeld

 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden worden de schriftelijke bedingen beschreven. Deze dienen in een overeenkomst te worden opgenomen.