Klik hier om WhatsApp te openen

Kostengrens NHG fors omhoog naar 405.000 euro in 2023

Volgend jaar is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor meer kopers toegankelijk. De kostengrens voor zo’n hypotheek stijgt namelijk met 50.000 euro, van 355.000 euro naar meer dan vier ton. Waarom zou je NHG willen? Wat kost het en wat levert het op?

Kritiek op kostengrens

De afgelopen tijd is er veel kritiek geweest op de NHG-kostengrens van dit jaar, 2022. Die ligt op 355.000 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een woning in deze periode 447.000 euro is. Dat moet anders, want een NHG-hypotheek biedt juist een garantie die woningkopers in deze spannende tijden van hoge huizenprijzen nodig hebben.

Het zit namelijk zo: NHG biedt een vangnet voor woningeigenaars die bijvoorbeeld arbeidsongeschikt worden, scheiden of om andere redenen hun woonlasten niet meer kunnen betalen. De Nationale Hypotheek Garantie zorgt ervoor dat je niet met een restschuld blijft zitten bij gedwongen verkoop.

Borgtochtvisie

Als je een NHG-hypotheek afsluit, betaal je eenmalig een zogenaamde borgtochtprovisie, een klein percentage van het totale leenbedrag. Deze provisie ligt dit jaar op 0,6% en blijft in 2023 hetzelfde. Tegelijkertijd krijg je korting op de hypotheekrente, omdat de geldverstrekker minder risico loopt met jouw NHG-lening.

Betaalbaarheidsgrens

Het kabinet hanteert normaliter de NHG-grens als bovengrens voor wat een betaalbaar koophuis is. Maar met de toename van die grens naar 405.000 euro, heeft het kabinet besloten die twee los te koppelen. Ze willen tot en met 2030 900.000 woningen bouwen, waarvan twee derde betaalbaar. Wat is dan nu betaalbaar volgens de regering? Die grens blijft de komende tijd op 355.000 euro vaststaan.

Wil jij een hypotheek met NHG? Laat je adviseren door een van onze experts!

Waarmee kunnen we je helpen?