Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenbezitter laat duizenden euro’s schieten bij verlengen hypotheek

Uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond, die eigen data heeft gecombineerd met cijfers van het CBS, blijkt dat woningeigenaren duizenden euro’s aan besparingen laten schieten als zij hun hypotheek verlengen. Om wat voor bedragen gaat het dan en hoe voorkom je dit als woningbezitter?

Klakkeloos

Op de lange termijn betalen huiseigenaren tussen de €10.000 en €20.000 teveel. Het zit namelijk zo: 14% van de woningbezitters moet jaarlijks zijn hypotheek verlengen. In cijfers komt dit neer op 470.000 huiseigenaren die een nieuwe rentevaste periode ingaan. 60% van deze groep tekent zomaar klakkeloos voor het verlengingsaanbod van zijn huidige geldverstrekker. Zonde, want volgens de bond ga je dan voorbij aan drie besparingsmogelijkheden die tot wel 0,5% minder rente kunnen leiden.

Gluren bij de concurrent

De eerste besparingsmogelijkheid ligt voor de hand: kijk vooral eens wat de concurrent van je geldverstrekker te bieden heeft. Er zijn inmiddels dertig tot veertig hypotheekverstrekkers, en allicht kom je er een tegen die een paar tiende procenten onder je huidige verlengingsaanbod zit. Een hypotheekadviseur kan in deze zoektocht je veel tijd en geld besparen.

Looptijdrente

Daarnaast zijn er diverse aanbieders die looptijdrente aanbieden. Dit houdt in dat de hypotheekverstrekker automatisch de zogenaamde risicoklasse aanpast als de verhouding hypotheek/woningwaarde verandert. Het percentage aan risico-opslag dat de woningeigenaar betaalt is afhankelijk van de voornoemde risicoklasse. Als je als klant genoeg hebt afgelost, stelt de geldverstrekker de rente naar beneden bij.

Een andere risicoklasse

De laatste besparingstip heeft ook alles te maken met de risicoklasse. De woningwaarde die mede de risico-opslag berekend, is bepaald toen je voor het eerst je hypotheek afsloot. Inmiddels is de woningwaarde van je huis (na vijf of tien jaar hypotheek) waarschijnlijk gestegen. Als je je woning opnieuw laat taxeren, zou je daarmee in een andere risicoklasse terecht kunnen komen.

Waarmee kunnen we je helpen?