Huis kopen

In 10 stappen naar een eigen woning

Droom je dagelijks weg bij pareltjes op Funda, ben je op zoek naar een (nieuwe) plek om te wonen? Ga dan aan de slag met dit plan, zodat je goed voorbereid stappen zet richting die droomwoning.

1. Financiële mogelijkheden in kaart brengen

Voordat de zoektocht écht kan beginnen, is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel je kunt uitgeven aan een woning of wat er mogelijk is met je huidige hypotheek. Bereken via onze rekentool wat jij met jouw inkomen globaal kunt lenen. Wil je een meer nauwkeurige berekening en onderzoeken wat voor een soort hypotheek bij jou past? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Hypotheek berekenen

2. Bestaande bouw of nieuwbouw

Ga je voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwhuis? Het is goed hier bij aanvang van je zoektocht over na te denken. Er zijn namelijk flinke verschillen in kosten. Zo betaal je bij een bestaande woning (als je geen starter bent) overdrachtsbelasting. Bij nieuwbouwhuis is dit niet het geval, betaal je minder notariskosten en hoef je geen kostbare taxatie uit te laten voeren. Ook is een nieuwbouwwoning vaak duurzamer dan een bestaande woning, wat leidt tot lagere energielasten. Aan de andere kant kan de aankoop van een nieuwbouwhuis leiden tot een periode met dubbele woonlasten, een flinke aanslag op het koopbudget.

Lees hier meer over de aankoop van een nieuwbouwwoning en het afsluiten van een bijbehorende hypotheek!

3. De zoektocht

Nu kan het speuren echt beginnen! Funda, Jaap en Huizenzoeker hebben voor jou geen geheimen meer. Ga je zelf op zoek naar een huis, of kun je in deze ingewikkelde woningmarkt wel wat hulp gebruiken? Onze partner Makelaarsland denkt graag met je mee. Een persoonlijke makelaar, met kennis en kunde van de woningmarkt, begeleidt je door het hele zoek- en aankoopproces heen.

4. Huizen bezichtigen

Word je enthousiast van een woning online? Plan dan (samen met je aankoopmakelaar) een bezichtiging in en bereid die goed voor en stel een wens- en eisenlijstje samen. Let op details en durf vragen te stellen. Hier een extra checklist met aandachtspunten:

  • Zie je vochtplekken en scheuren? Zo ja: wat is de oorzaak?
  • Is er voldoende lichtinval?
  • Heb je genoeg privacy?
  • Hoe is de omgeving qua bereikbaarheid, groen, horeca, winkels etc.?
  • Welke apparatuur is er in huis? En in wat voor staat?
  • Hoe is de isolatie? Hoor je geluiden van buiten?
  • Hoe zijn ramen en deuren afgewerkt?

Is de bezichtiging positief? Kijk of je eventueel een tweede bezichtiging kunt plannen in de avond. Hoe is de sfeer in huis als het buiten donker is? Deze en meer tips vind je hier!

5. Een bod uitbrengen & onderhandelen

Heb je een huis gevonden dat bij je past? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Dit doe je zelf of in overleg met je aankoopmakelaar van Makelaarsland. Je bepaalt de hoogte van je (openings)bod, de eventuele ontbindende voorwaarden en het moment van aanvaarding. Is je bod niet geaccepteerd, dan is er soms een mogelijkheid om verder te onderhandelen. Bepaal dan van tevoren hoeveel je maximaal wil betalen voor het huis en waar je wellicht de verkoper tegemoet zou kunnen komen.

6. Voorlopig koopcontract tekenen

Het is zover: over de prijs en de voorwaarden zijn jullie het eens geworden, tijd om de verkoop officieel te maken. De verkoopmakelaar stelt het voorlopig koopcontract op, die door jou en door de verkoper moet worden ondertekend. Als je een krabbel onder deze voorlopige koopovereenkomst hebt gezet, heb je nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je als koper – zonder opgave van redenen – terugkomen op je besluit. Zijn de drie dagen verstreken, is het huis van jou – mits er geen grote schade wordt ontdekt bij de bouwkundige keuring of de financiering niet lukt. Zorg dat je de standaard ontbindende voorwaarden meeneemt in het voorlopig koopcontract. Dit betekent: onder voorbehoud van financiering en onder voorbehoud van een gunstige uitslag van de bouwkundige keuring.

7. Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is niet bij wet verplicht, maar vaak wel onderdeel van het aankoopproces. Sommige hypotheekverstrekkers stellen zo’n keuring verplicht als de woning in slechte staat is. In de ontbindende voorwaarden van je voorlopig koopcontract stel je een maximumbedrag vast van wat herstel van mogelijke gebreken mag kosten. Wordt dit bedrag overschreden, dan mag je de koop ontbinden. Een gecertificeerde bouwkundige voert de keuring uit en beschrijft zijn bevindingen in een uitgebreide rapportage die jou als koper inzicht geeft in de staat van de woning waar je eigenaar van wordt.

8. Hypotheek regelen

Het is nu aan (onze) hypotheekexperts om voor jou de meest voordelige hypotheekvorm en hypotheekrente te regelen. Dit regelen wij als ervaren hypotheekadviseurs binnen afzienbare tijd. Jij deelt je voorkeuren en voorwaarden – wij regelen de rest.

Afspraak maken

9. Taxatie

Om een hypotheek te krijgen, moet je je woning in aankoop laten taxeren. Jouw huis dient namelijk als onderpand voor de geldverstrekker. Een taxateur bepaalt objectief de waarde van de woning, meestal komt die redelijk overeen met het bedrag dat jij ervoor betaalt. Wordt de woning toch lager getaxeerd dan het aankoopbedrag, moet je het verschil tussen de twee bedragen zelf bijbetalen.

10. Overdracht

Bij deze laatste stap wordt alles eindelijk officieel. De financiering is rond, dus kan het huis worden overgedragen. Dit gebeurt meestal door met de verkopende partij nog een inspectieronde door het huis te doen, waarna jullie koers zetten richting notaris. Hier wordt de leveringsakte en de hypotheekakte ondertekend en de sleutel overhandigd: het huis is van jou! Proost!

Vrijblijvend advies nodig?

Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je te helpen.

Afspraak maken