Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek Nieuwbouw

Hoe werkt een hypotheek bij nieuwbouw? Vanaf wanneer moet je bijvoorbeeld gaan betalen voor jouw hypotheek bij nieuwbouw? Wat zijn de grote voordelen van een nieuwbouwwoning en hypotheek? Dit zijn allemaal vragen die vaak voorbij komen in adviesgesprekken die we voeren en die we hier graag beantwoorden. Wil je vooral weten wat je maximaal kunt lenen voor een nieuwbouwwoning? Wil je een hypotheek nieuwbouw berekenen? Hiervoor hoef je alleen maar de handige tool hierboven in te vullen.

Hypotheek nieuwbouw berekenen

Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen als je een hypotheek afsluit. Maar hoe werkt dit bij een hypotheek voor nieuwbouw? Wat is dan precies de marktwaarde? Iedere geldverstrekker gaat hier anders mee om. Meestal wordt bij het berekenen van de maximale nieuwbouw hypotheek met de volgende drie onderdelen gerekend: de koop/aanneemsom van het huis (inclusief de grond), het renteverlies tijdens de bouw (tot max. 4%) én het meerwerk.

Koop/aanneemsom

De koop/aanneemsom kom je overeen met én betaal je aan de  aannemer van het nieuwbouwproject. Je ondertekent eerst een koop-aanneemovereenkomst. Daarmee koop je in de eerste plaats de grond. Daarnaast regel je via deze overeenkomst dat de aannemer zich houdt aan het opgestelde bouwplan voor jouw nieuwe huis. De gehele koopsom wordt meegenomen in de berekening van de marktwaarde van de woning

Meerwerk

Zoals hierboven beschreven komen er regelmatig meer kosten kijken bij de koop van nieuwbouw. Zo is een grote kostenpost het meerwerk. Dit zijn allerlei extra werkzaamheden die buiten het standaard bouwplan vallen. Het gaat dan om het naar eigen smaak aanpassen van het plan, bijvoorbeeld een extra dakkapel of leidingen die je anders wilt laten lopen. Ook de kosten hiervoor kunnen volledig worden meegefinancierd in een nieuwbouwhypotheek.

Renteverlies

Tot slot wordt bij het hypotheek nieuwbouw berekenen vaak ook deels het renteverlies meegenomen. Renteverlies is het verschil tussen je vastgestelde hypotheekrente en de rente die je ontvangt op jouw bouwdepot. Daarover later meer. De gedeeltelijke financiering van dit renteverlies is meestal noodzakelijk om de dubbele woonlasten te kunnen betalen.

Vanaf wanneer betaal je een nieuwbouw hypotheek?

Pas als de bouw van jouw nieuwbouw woning werkelijk van start gaat, betaal je voor jouw hypotheek nieuwbouw. Dat zit namelijk zo: je tekent bij de notaris pas de hypotheekakte wanneer de bouw begint. Zodra de akte is gepasseerd, wordt van jouw hypotheek direct de grond betaald. De rest van de lening wordt verzameld in een bouwdepot. Uit dit bouwdepot worden facturen van de aannemer en het bouwbedrijf betaald. Je ontvangt overigens rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit, die rente is ongeveer even hoog als je hypotheekrente. Naar verloop van tijd ontvang je minder rente, omdat het bouwdepot steeds leger is. Dit betekent dat de hypotheekkosten hoger worden als het huis bijna af is. Hoe werkt een hypotheek bij nieuwbouw? Zo dus!

Wat zijn de grootste voordelen van een nieuwbouw hypotheek?

  • Er is minder eigen geld nodig. Je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen, de notaris kost minder én je hoeft geen taxatie te laten doen. Dit komt bij elkaar neer op gemiddeld €7.000,- minder eigen geld voor een hypotheek nieuwbouw.
  • Nieuwbouwwoningen zijn duurzamer dan bestaande woningen. Dat is uiteraard voordelig voor de energierekening. Wat is er dan lucratief qua hypotheek aan een groene woning? Je mag meer lenen dan de 100% marktwaarde van de woning. Je kunt tot €9.000,- meer lenen als je een nieuwbouw hypotheek met NHG afsluit (en als jij en je partner bruto minimaal €33.000,- verdienen).
  • In het begin betaal je minder rente. Dat is vooral voordelig als je starter bent. Tijdens de bouw van het huis zit een groot gedeelte van de hypotheek namelijk in een bouwdepot, waar je ook nog apart depotrente over ontvangt. Die ligt meestal ongeveer even hoog als de hypotheekrente.

Wil jij de meest voordelige nieuwbouw-hypotheek, passend bij jouw financiële situatie? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs!