Klik hier om WhatsApp te openen

Hoe financier je een groen(ere) woning?

8 maart 2018

Steeds meer duurzame woningen en een vergroening van oude, tochtige huizen, het is de droom van de overheid en van menig huisbezitter. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hiervoor hoeft te betalen. Maar dat vraagt vaak wel om kostbare investeringen. Tijd voor een paar handige financieringstips.  

Isoleren kun je leren

Energie besparen begint natuurlijk met het isoleren van je huis. Stookkosten dalen doordat er minder warmte verloren gaat door onder andere kieren, naden, raamwerk en dakbedekking. Je kunt verschillende subsidies krijgen voor de aanpak van de isolatie in je huis, zo kun je €25,- per m2 krijgen voor een groen dak, €100,- voor isolering en €1.200,- voor energiezuinige oplossingen bij woningverbetering. Op de website energiesubsidiewijzer.nl, wordt je wijzer wat betreft de geldende subsidies in jouw gemeente.

Subsidie op je warmtegenerator

Over subsidies gesproken, tot en met 2021 kun je een X-bedrag terugkrijgen als je een pelletkachel, een biomassaketel, een warmtepomp of een zonneboiler koopt. Het type apparaat – en zijn vermogen – bepaalt hoeveel korting je krijgt op de aanschafprijs. Op de website rvo.nl kun je ontdekken welke apparaten (buiten alleen de warmtegeneratoren) precies in aanmerking komen voor subsidie.

Zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Als huiseigenaar mag je de BTW op de installatie en aankoop terugvragen bij de Belastingdienst. Deze regeling geldt in ieder geval tot het jaar 2040. Willen buren of vrienden ook een paar zonnecollectoren op het dak? Bestel ze dan samen, zo kan een scherp(ere) prijs worden bedongen bij de fabrikant. Vereniging Eigen Huis bijvoorbeeld, regelt in verschillende regio’s eens in de zoveel tijd een collectieve inkoop van de energieopwekkende panelen.

Lenen voor een duurzame woning

Naast de verschillende subsidies zijn er ook voordelige leningen die je kunt aanvragen om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt bijvoorbeeld een Duurzaamheidslening aanvragen bij een aantal gemeenten, waarop de huidige lage rente van 1,6% van toepassing is. Minimaal kun je €2.500 lenen en maximaal het tienvoudige. Ook bestaat er een Energiebespaarlening van het Nationaal Energiefonds, waar je hetzelfde minimale en maximale bedrag kunt lenen.

 Tot 106% van de WOZ-waarde

Tot slot is het ook mogelijk bij verschillende geldverstrekkers om energiebesparende maatregelen extra mee te laten financieren bij de hypotheek. Dat mag dan tot 106% van de woningwaarde, dat is sowieso 6% meer dan het maximale percentage wat je anno 2018 mag lenen. Benieuwd om welke geldverstrekkers het gaat? Laat je door ons adviseren!

Auteur: Francis Boer