Klik hier om WhatsApp te openen

De omkeerhypotheek als oplossing voor de senior

Stel: je hebt als oudere een bijna (of geheel) afgeloste woning, maar loopt ertegen aan dat je te weinig liquide middelen hebt. In dit geval kan een – hier nog vrij onbekende – hypotheekvorm uitkomst bieden.

Vast in stenen

De (over)waarde van een eigen huis zit totdat je verhuist of overlijdt, helemaal vast in de stenen. Je vermogen heb je voor jaren juist in die stenen geïnvesteerd, en zodoende is de hypotheek inmiddels bijna afgelost. Nu is het tijd om te reizen, een (klein)kind te laten studeren of de woning senior-proof te maken, maar daar is geen geld meer voor. Of toch wel?

Vermogen vrijmaken

Met de omkeerhypotheek koop je geen woning, maar maak je juist vermogen vrij. Net als bij een gewone hypotheek dient de eigen woning als onderpand voor de lening. Maar er is ook een groot verschil: je betaalt als kredietnemer geen maandelijkse rente en je hoeft ook niet af te lossen. De verschuldigde rente wordt wel opgeteld bij de hoofdsom, die pas wordt verrekend als je overlijdt of het huis verlaat.

Onbekend

Het lijkt een voordelige deal, maar er kleeft wel een belangrijk nadeel aan: de kosten van het rente-op-rente effect kunnen uiteindelijk bij het afbetalen van de totale som behoorlijk oplopen. Recent deden Rik Dillingh van het CPB en Henriëtte Prast van Tilburg University onderzoek naar deze omkeerhypotheek in Nederland, en het blijkt dat een groot deel van de ondervraagden dit financiële product niet kenen, maar ook dat in ieder geval 27% er enthousiast van werd.

Ontdekken of een omkeerhypotheek bij je past? We adviseren je graag!

Waarmee kunnen we je helpen?