Klik hier om WhatsApp te openen

‘Coronavragenlijst’ maakt aankoop woning moeilijker

Voor zzp’ers, maar ook voor mensen werkzaam in de culturele sector, de toeristenbranche en de horeca is het afsluiten van een hypotheek uitdagender geworden. Geldverstrekkers willen meer zekerheid wat betreft aflossing van geleende bedragen en werken onder andere met coronavragenlijsten.

Coronaverklaring én vragenlijst

Het AD informeerde bij diverse hypotheekadviseurs, makelaars en hypotheekverstrekkers en kreeg bijna overal hetzelfde te horen: mensen die werkzaam zijn in zwaar getroffen sectoren moeten bij de hypotheekaanvraag een coronavragenlijst invullen. Dan gaat het niet alleen om flexwerkers en zzp’ers, maar óók werknemers in vaste dienst. De grootbank ING heeft nog een aanvullende eis: de werkgever moet een coronaverklaring afgeven. Een soort intentieverklaring, waarin extra benadrukt wordt dat de werkgever niet voornemens is z’n werknemer te ontslaan.

Pittige vragen

Waar eerst voornamelijk bij ondernemers, zzp’ers en flexwerkers het toekomstperspectief onder het vergrootglas lag, geldt dat nu voor een veel grotere groep. Er moeten een aantal pittige vragen worden beantwoord door hypotheekaanvragers werkzaam in een kwetsbare sector. Je moet op de coronavragenlijst die door geldverstrekkers wordt gehanteerd bijvoorbeeld eerlijk aangeven of je werkgever geraakt wordt door de COVID-crisis. De vragenlijst is opgesteld onder toezicht van de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie.

Kleine wijzigingen voorwaarden

Naast de vragenlijst en de coronaverklaring hebben geldverstrekkers hun voorwaarden nauwelijks aangepast. De inkomensnormen zijn vooralsnog niet gewijzigd, dus krijgt het grootste gedeelte van de hypotheekaanvragers gewoon groen licht. Een aantal kleine wijzigingen zijn er wel: de werkgeversverklaring is nog maar max. twee maanden geldig (in plaats van drie). Daarnaast mag de overwaarde niet meer voor 100% worden gebruikt voor een overbruggingskrediet.

Cijfers woningmarkt

Dat de voorwaarden iets gewijzigd zijn en er strenge vragenlijsten worden gehanteerd, is niet direct terug te zien in de woningmarktcijfers. Een huis is tegenwoordig gemiddeld binnen 28 dagen verkocht, dat is acht dagen sneller dan vorig jaar in dezelfde periode. Daarnaast wordt ongeveer de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Waarmee kunnen we je helpen?