Klik hier om WhatsApp te openen

Architecten zien opdrachten opdrogen: een alarm voor de bouwsector

De woningnood in Nederland zorgt voor grote uitdagingen in de bouwsector. Architectenbureaus, vooral gespecialiseerd in woningbouw, merken dat projecten stilvallen en het werk afneemt. Uit een rondgang van Nieuwsuur onder 195 leden van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde bureaus minder opdrachten heeft en een op de drie werknemers heeft moeten ontslaan. Hoge rente, gestegen bouwkosten en trage gemeentelijke procedures worden als belangrijke oorzaken genoemd.

De directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, Taco van Hoek, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en wijst op de dringende behoefte aan meer woningen. De terugloop in opdrachten bij architecten kan een domino-effect hebben in de gehele bouwsector. Terwijl de woningbouw nu een topprioriteit is in het rijksbeleid, blijkt het voor overheden nog steeds moeilijk om volmondig “ja” te zeggen tegen woningbouwplannen vanwege bezwaren en controle.

Tijdens de vorige economische crisis verloren veel architecten hun baan en gingen bureaus failliet, een situatie die men nu koste wat het kost wil voorkomen gezien de huidige bouwopgave. De Rijksbouwmeester, Francesco Veenstra, benadrukt dat het verlies van arbeidskapitaal en kennis van opgeleide architecten niet gepermitteerd kan worden. Het is cruciaal dat overheden en betrokken partijen samenwerken om de bouw van nieuwe huizen te versnellen en een samenhangend beleid te voeren om de woningnood aan te pakken.

Waarmee kunnen we je helpen?