Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Annuïteitenhypotheek: hoe zit het?

Annuïteitenhypotheek: hoe zit het?
16 maart 2017

De hypotheekregels zijn de laatste jaren flink veranderd. Sluit je een nieuwe hypotheek af, dan kom je bijna altijd uit op een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Maar wat is het verschil? Laten we beginnen met de annuïteitenhypotheek.

Maandelijks een vast bedrag aflossen

Bij een annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een vast bedrag af. Het vaste bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan de hypotheek heet de annuïteit en bestaat deels uit rente, deels uit aflossing. Binnen de annuïteit wordt het rentedeel steeds kleiner, aangezien het aflossen ertoe leidt dat de uitstaande hypotheekschuld waarover je rente betaalt daalt. De maandelijkse annuïteit blijft echter onveranderd, wat betekent dat het aflossingsdeel steeds groter wordt gedurende de looptijd, omdat het rentedeel krimpt. In het geval van een annuïteitenhypotheek blijven de bruto lasten, bij een gelijkblijvend rentepercentage, gedurende de gehele looptijd gelijk. De netto lasten nemen echter toe gedurende de looptijd, gezien de afname van het rente bedrag. Dit omdat het bedrag waarmee je profiteert van hypotheekrenteaftrek steeds lager wordt.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek:

Lage lasten in de beginperiode waardoor je meer kan lenen dan bij bijvoorbeeld een lineaire hypotheek;
groot inflatievoordeel doordat het grootste deel van de aflossing tegen het eind van de looptijd geschiedt en er tussentijds meermaals sprake is geweest van inflatiecorrectie in het inkomen.

Nadelen van de annuïteitenhypotheek:

Weinig vermogensopbouw in de beginperiode;
stijgende netto lasten door een kleiner wordend (aftrekbaar) rentedeel;
in verhouding meer rente te betalen door minder snelle aflossing.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Week 9: “Hoe zit het nou eigenlijk precies met de hypotheekrenteaftrek?”
Huizenmarkt stabiliseert mogelijk in 2014
Hypotheken met een lange rentevaste periode goedkoper
Woningmarkt zal verder aantrekken dit jaar
Aanvraageisen NHG versoepeld

Niet voor niets wordt een huizenkoper in veel gevallen geadviseerd om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie af te sluiten. Het biedt de koper diverse voordelen en zekerheden. Maar hiervoor moet … lees meer

Hypotheek binnen een week?

Er doet zich een positieve ontwikkeling voor in ‘hypotheekland’: geldverstrekkers handelen steeds sneller hypotheekaanvragen af. Het duurt nu gemiddeld vijf weken voor een aanvraag behandeld is. Deze doorlooptijd staat nog … lees meer

Over hypotheken

Kwaliteitsverbetering

Kwaliteitsverbetering is en verzamelnaam van de NHG voor het treffen van bouwkundige voorzieningen aan een woning.