Klik hier om WhatsApp te openen

Spaarhypotheek aflossen

Jouw hypotheek aflossen kan flink schelen voor je maandlasten. Een spaarhypotheek aflossen is echter complexer dan bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Aan de spaarhypotheek zit namelijk een kapitaalverzekering gekoppeld met hetzelfde rentepercentage als de hypotheekrente. Stel, je wilt jouw spaarhypotheek aflossen. Wat zijn dan de fiscale gevolgen? Moet je bijvoorbeeld extra belasting betalen of is het mogelijk om hier een schenking voor te gebruiken? Hypotheekrente.nl neemt je op deze pagina mee in de wereld van het (extra) aflossen van een spaarhypotheek.

Extra aflossen spaarhypotheek

De spaarhypotheek was lange tijd een gewild product. Echter, sinds 2013 is het met een nieuwe spaarhypotheek niet meer mogelijk om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Hierdoor is deze hypotheekvorm tegenwoordig niet meer in trek. Veel hypotheekhouders zouden mede daarom graag hun  spaarhypotheek aflossen of de hypotheek oversluiten. Bij deze hypotheekvorm is het aflossen of oversluiten wel vrij complex.

Met een spaarhypotheek spaar je geld om aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer af te lossen. Hierdoor heb je dus geen maandelijkse aflossing zoals bij de lineaire of annuïteitenhypotheek. Je spaart via een gekoppelde spaarverzekering en lost aan het eind de spaarhypotheek af. De rente over het spaartegoed is veelal gelijk aan de rente die je betaalt. Betaal je bijvoorbeeld 5% aan hypotheekrente? Dan ontvang je ook 5% rente op de gekoppelde spaarrekening. Ook betaal je bij een spaarhypotheek maandelijks een risicopremie.

Aflossen spaarhypotheek door storting in kapitaalverzekering

De maandlasten verlagen is voor de meeste hypotheekbezitters de belangrijkste reden om extra af te lossen. Bij een spaarhypotheek is het veelal niet mogelijk of verstandig om de hypotheek af te lossen, maar een extra storting in de kapitaalverzekering doen kan wel. Met een extra storting stijgt het bedrag op de gekoppelde spaarrekening. Daardoor daalt vervolgens de premie. Dat scheelt flink in de maandlasten. Onze experts kunnen je er alles over vertellen. Maak hier een vrijblijvende afspraak en een adviseur neemt contact met je op!

Aflossen verlaagt risicoklasse

Met het aflossen van de spaarhypotheek wordt niet alleen de schuld kleiner, ook het risico voor de bank wordt kleiner. Veel grote banken rekenen voor hypotheken waar nog weinig op is afgelost een rente-opslag. Daarbij speelt de verhouding tussen woningwaarde en hypotheek een belangrijke rol. Wanneer deze verhouding onder de 90% komt, kiezen veel banken ervoor om deze hypotheekopslag gedeeltelijk te laten vervallen. Dat scheelt voor jou weer in maandelijks lasten. Dit geldt alleen niet voor een hypotheek met NHG.

Risicoklasse spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek kun je, als de woning of spaarpolis meer waard is geworden, ook in een lagere risicoklasse terechtkomen. Niet alle banken attenderen hun klanten daarop. Check daarom bij jouw geldverstrekker of het spaartegoed meetelt in het verlagen van de risicoklasse. Er zijn bijvoorbeeld hypotheekaanbieders die de risicoklasse pas aanpassen als de gekoppelde spaarrekening heel goed is gevuld.

Waarmee kunnen we je helpen?