Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek oversluiten

Wanneer je besluit om je hypotheek over te sluiten, betaal je als het ware je huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Dit kan voordelig zijn als bijvoorbeeld de rente heel veel lager is bij een nieuwe hypotheek. Of je hypotheek oversluiten verstandig is, hangt heel erg af van je situatie. Wij van hypotheekrente.nl denken graag met je mee als het gaat om de beslissing om je hypotheek over te sluiten. Op deze pagina lees je meer over de redenen om je hypotheek over te sluiten en waar je allemaal rekening mee dient te houden. Bereken of het voor jou interessant is om je hypotheek over te sluiten

Hypotheek berekenen

Mogelijke redenen om je hypotheek over te sluiten

  • Het rentepercentage van jouw hypotheek ligt veel hoger dan actuele rentetarieven
  • Je wilt over meer geld beschikken (bijvoorbeeld voor een verbouwing)
  • Rentevaste periode loopt binnenkort af
  • Persoonlijke situatie veranderd

Wat zijn de kosten voor het oversluiten van je hypotheek?

Je hypotheek oversluiten gaat niet zonder kosten te maken. Niet heel onlogisch, als je bedenkt dat je met je huidige hypotheek leverancier al afspraken hebt gemaakt over hoogte van de hypotheek, de looptijd en het rentepercentage. Als jij je hypotheek oversluit, loopt de verstrekker geld mis. Daarom wordt er een bedrag ter compensatie geëist. Dit wordt boeterente genoemd. Hoe hoog dit bedrag is, hangt volledig af van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt met je hypotheekverstrekker.

Naast boeterente moet je bij het oversluiten van je hypotheek ook rekening houden met onder meer extra advies- en afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.

De andere optie: rentemiddeling

Niet iedere hypotheekverstrekker werkt meer met boeterente. Bij de helft van de geldverstrekkers kun je ook voor rentemiddeling gaan. Hiermee zet je je hypotheekrente opnieuw vast en kies je een nieuwe rentevaste periode. Dit nieuwe rentetarief zit dan ergens tussen wat je nu betaalt en de actuele rentestand. Bij rentemiddeling betaal je dus geen boeterente. In feite wordt die ‘boete’ uitgesmeerd over een langere periode door het feit dat je iets meer rente betaalt dan de actuele rente.

Wanneer kiezen voor rentemiddeling?

  • Je huidige hypotheekrente is hoger dan 4%
  • Rentevaste periode is nog lang niet afgelopen (nog meer dan 2 jaar)
  • Je wilt geen boeterente betalen

Hypotheek oversluiten met hypotheekrente.nl

Dus: is het voor jou slim om je hypotheek over te sluiten? Waarschijnlijk is dat heel lastig om zo in één keer te bepalen. Laat daarom onze adviseurs met je meedenken! Wij kijken en luisteren goed naar je huidige situatie en regelen aan de hand daarvan de meest voordelige hypotheek voor jou.