Kosten hypotheek

Wat zijn de kosten van de hypotheek? Dat is een vraag die veel potentiele huizenkopers hebben. Want, een droomhuis moet wel betaalbaar zijn. Hypotheekverstrekkers lenen niet gratis geld uit. Maar wat zijn de kosten? De kosten van de hypotheek bestaan uit diverse onderdelen. Bijvoorbeeld:

•  Advies- en bemiddelingskosten

•  Hypotheekrente

•  NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

•  Hypotheekofferte verlengen

 

Verder maakt u ook kosten voor de aanschaf van uw huis. Bijvoorbeeld:

•  Kosten koper

•  Makelaarskosten

•  Bankgarantie

•  Taxatiekosten

 

Kosten hypotheek: advies- en bemiddelingskosten

Heeft u een huis op het oog, dan moet de financiering worden geregeld. U betaalt kosten voor het hypotheekadvies. Een eerste gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Gaat u verder met de hypotheekadviseur, dan zijn de kosten voor het advies gemiddeld 2.000 euro. Verder zijn er kosten verbonden aan het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen. Voor starters zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek tussen de 500 en 1.000 euro.

Advies nodig? Vraag vrijblijvend advies aan!

 

Hypotheekrente

Heeft u een huis gekocht? Dan sluit u een hypotheek af, een lening om de woning te financieren. Over deze lening betaalt u rente. Hoe hoog deze hypotheekrente is, hangt af van de hypotheekverstrekker, de situatie op de markt en de gekozen rentevaste periode.

Als u een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, zijn hier kosten aan verbonden: eenmalig 1 procent van het hypotheekbedrag.

 

Hypotheekofferte

De hypotheekofferte hoeft geen extra kostenpost te zijn, maar heeft wel een beperkte geldigheidsduur. Hypotheekofferte verlopen? Het kan zijn dat de rente op dat moment is gestegen. U kunt de offerte met het gunstigere rentepercentage tegen betaling verlengen, de zogenoemde bereidstellingsprovisie of verlengingsprovisie. De hoogte is vaak 0,25 procent van het totale hypotheekbedrag per maand.

 

Aankoop huis – kosten koper

U heeft uiteraard een hypotheek nodig. Daar komen de nodige kosten bij kijken. Maar ook voor de aanschaf van het huis worden kosten gemaakt. Bijvoorbeeld de kosten koper. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden. Kosten koper betekent dat de koper de extra kosten betaalt. Bij een huis vrij op naam (von) betaalt de verkoper de kosten. Vaak worden alle kosten die gemaakt worden de kosten koper genoemd maar officieel bestaat de kosten koper uit twee delen: de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de huizenprijs.

 

Notaris

De notaris berekent kosten voor het maken van de hypotheekakte. Dit is het officiële contract waarin staat dat u, in ruil voor de lening, de woning als onderpand geeft. Dit heet het recht van hypotheek. De notaris maakt ook de akte van levering, waarmee op papier staat dat de woning uw eigendom is. De notaris schrijft beide documenten in bij het Kadaster. Gemiddeld bent u tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt aan notariskosten.

 

Makelaar

De makelaar begeleidt veelal de aankoop of verkoop van de woning. Daar berekent hij uiteraard kosten voor, de makelaarscourtage. Het gaat hierbij vaak om een percentage van de (ver)koopprijs. De meeste makelaars zijn lid van een vereniging van makelaars.

 

Bankgarantie

Wat is een bankgarantie? Koopt u een huis, dan sluit je een koopovereenkomst. De verkoper van de woning, wil dat u als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Hiermee ‘garandeert’ u de verkoper dat u de woning echt koopt. Het gaat meestal om 10 procent van de koopprijs. Dit bedrag moet na twee weken na de ondertekening van de koopakte overgemaakt worden.

 

Taxatie

Een taxatierapport (gemiddeld 300 euro) is in veel gevallen verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek. Een taxateur schat de waarde van de woning. Het rapport kan informatie bevatten over de vrije verkoopwaarde, de executiewaarde of de herbouwwaarde van het huis. Daarnaast bevat het taxatierapport informatie over bijvoorbeeld de onderhouds- en milieutoestand, de kadastrale gegevens, eigendomsrechten en eventuele gebreken.

 

Financiering woning

Hiermee heeft u een globaal overzicht over de kosten van de hypotheek en de aanschaf van een huis. Al deze bijkomende kosten kunt u meefinancieren tot maximaal 102 procent van de woningwaarde. Neemt u energiebesparende maatregelen? Dan kunt u mogelijk meer lenen.

Over hypotheken

Conversiekosten

Conversiekosten zijn de kosten die je maakt om over te stappen van de ene naar de andere rentevastperiode of om te switchen tussen bandbreedtes.