Bankgarantie Hypotheek

Wat is een bankgarantie? Een bankgarantie is een verzekering van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper van een huis moet betalen, sowieso wordt voldaan. De bankgarantie wordt vrijwel altijd afgesloten bij de bank of hypotheekverstrekker waar u ook uw hypotheek afsluit.

Heeft u een huis gekocht? De koopsom van de woning betaalt u pas later aan de verkoper. Eerst moet de hypotheek rond zijn. De betaling van de woning doet u bij de notaris tijdens de officiële overdracht van het huis. De verkoper wil echter in de tussentijd wel zekerheid dat u de woning daadwerkelijk koopt en verlangt in de meeste gevallen een waarborgsom (een aanbetaling) of een bankgarantie.

 

Bankgarantie 10 procent van verkoopprijs

Het bedrag waarvoor de verkoper een garantie wil, bestaat meestal uit 10 procent van de koopprijs. Bij een woning van 200.000 euro is de waarborgsom 20.000 euro. Uiterlijk twee weken na de ondertekening van de koopakte moet dit bedrag overgemaakt zijn aan de notaris.

 

Bankgarantie: bank rekent 1 procent

Heeft u niet voldoende geld om 10 procent van de koopprijs te storten? Met de bankgarantie verklaart de bank dat zij garant staat voor het bedrag als u de verplichtingen niet nakomt. Een bankgarantie heeft als voordeel dat uw spaargeld onaangeroerd blijft. U betaalt geen rente over een bankgarantie, maar er worden door de bank wel kosten voor in rekening gebracht. De bank rekent meestal 1 procent van het bedrag aan kosten.

 

Ontbindende voorwaarden

Als de koop van het huis niet doorgaat zijn er twee scenario’s. U moet betalen óf u ontspringt de dans. Als koper heeft u waarschijnlijk ontbindende voorwaarden in het koopcontract gezet. Hiermee kunt u door bepaalde redenen afzien van de koop. De meest voorkomende betaling is ‘onder voorbehoud van financiering. Lukt het u dus niet een hypotheek af te sluiten, dan bent u met deze regeling de tegenpartij geen waarborgsom verschuldigd.

 

Bovendien heeft u na het tekenen van het voorlopig koopcontract nog drie werkdagen bedenktijd. In deze periode kunt u zonder reden van de koop afzien zonder dat het u geld kost.

 

Betalen

Zijn de drie werkdagen bedenktijd of zijn de ontbindende voorwaarden verlopen? Dan heeft de verkoper recht op het bedrag van de waarborgsom. U bent dit bedrag simpelweg kwijt. De notaris (bij een waarborgsom) of de bank (bij een bankgarantie) keert het bedrag uit aan de verkoper. Heeft u een bankgarantie afgesloten? Dan zet de bank dit om in een lening die u annuïtair moet terugbetalen.

 

Meer weten over de bankgarantie en uw hypotheek? Kijk op Hypotheekrente.nl.

Over hypotheken

Architect

Een architect is een ontwerper van gebouwen. In Nederland moet je zijn ingeschreven in het architectenregister om jezelf architect te mogen noemen.