Bankgarantie hypotheek

Wat is een bankgarantie? Dit is een verzekering van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper van een huis moet betalen, sowieso wordt voldaan. De bankgarantie wordt vrijwel altijd afgesloten bij de bank of geldverstrekker waar je ook jouw hypotheek afsluit.

Waarborgsom

Heb je een huis gekocht? Dan betaal je de koopsom van de woning pas later aan de verkoper. Eerst moet de hypotheek namelijk rond zijn. De betaling van de woning doe je bij de notaris tijdens de officiële overdracht van het huis. De verkoper wil echter in de tussentijd wel zekerheid dat je de woning daadwerkelijk koopt. Daarom verlangt de verkoper in de meeste gevallen een waarborgsom (een aanbetaling) of een bankgarantie.

Het bedrag waarvoor de verkoper een garantie wil, bestaat meestal uit 10% van de koopprijs. Bij een woning van bijvoorbeeld €300.000,- is de waarborgsom €30.000,-. Doorgaans moet uiterlijk twee weken na de ondertekening van de koopakte dit bedrag overgemaakt zijn aan de notaris.

Kosten bankgarantie hypotheek

Heb je niet voldoende geld om 10% van de koopprijs te storten? Met de bankgarantie verklaart de geldverstrekker dat zij garant staat voor het bedrag als jij de verplichtingen niet na kunt komen. Een bankgarantie heeft als voordeel dat jouw spaargeld onaangeroerd blijft. Je betaalt daarnaast geen rente over een bankgarantie, maar er worden door de geldverstrekker wel kosten voor in rekening gebracht. Meestal gaat het om 1% van het bedrag aan kosten. Dit betekent in het geval van een koopprijs van €300.000,- dat de kosten bankgarantie rond de €3.000,- liggen.

Ontbindende voorwaarden

Als de koop van het huis niet doorgaat, dan zijn er twee scenario’s die je kunt verwachten. Je moet alsnog betalen óf je ontspringt de dans. Als koper heb je waarschijnlijk ontbindende voorwaarden in het koopcontract gezet. Hiermee kun je door vooraf vastgestelde redenen later toch nog afzien van de koop. De meest voorkomende betaling is “onder voorbehoud van financiering”. Lukt het je met andere woorden niet een hypotheek af te sluiten? Dan ben je met deze regeling de tegenpartij geen waarborgsom verschuldigd.

Bovendien heb je na het tekenen van het voorlopig koopcontract nog altijd drie werkdagen bedenktijd. In deze periode kun je dus zonder reden van de koop afzien zonder dat het je geld kost.

Betalen

Zijn de drie werkdagen bedenktijd of de ontbindende voorwaarden verlopen? Dan heeft de verkoper recht op het bedrag van de waarborgsom. Je bent dit bedrag dus simpelweg kwijt. De notaris (bij een waarborgsom) of de bank (bij een bankgarantie) keert het bedrag vervolgens uit aan de verkoper. Heb je een bankgarantie afgesloten? Dan zet de geldverstrekker dit om in een lening die je annuïtair moet terugbetalen.

Meer weten over de bankgarantie en jouw hypotheek? Kijk op Hypotheekrente.nl!

Over hypotheken

Beschermd dorpsgezicht

Het beschermd dorpsgezicht is een samenhangende groep objecten en gebouwen in een stad die van overheidswege beschermd wordt door de Monumentenwet. Vergelijkbaar is een beschermd stadsgezicht. Sinds 2012 worden er door de …