Hypotheekrente Aflossingsvrij

U bent op zoek naar een hypotheek met een lage hypotheekrente waarbij u de mogelijkheid heeft om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek? Dat wordt lastig met de huidige strenge regels. Aflossingsvrij geeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Daarmee wordt uw hypotheek, ook al heeft u een lage hypotheekrente, een stuk duurder. Wat zijn dan wel de opties?

 

Hypotheek aflossingsvrij: hoe zit het met hypotheekrente?

Een aflossingsvrije hypotheek betekent relatief de laagste maandlasten. Dat geldt echter alleen voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013, waarbij de hypotheekrente nog fiscaal aftrekbaar is. Als u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten, mag u maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren. U heeft dan geen recht op hypotheekrenteaftrek.

 

Voordelen en nadelen aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheken kennen lage maandlasten, het nadeel is dat u geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Doorgaans wordt de lening pas afgelost bij verkoop van de woning. Komt u in de problemen, bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding, dan is de kans groot dat u uw woning moet verkopen.

 

Andere opties hypotheek

Wie nu een huis koopt en het recht op hypotheekrenteaftrek wil behouden heeft keuze uit twee hypotheken: annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Met beide hypotheken lost u in dertig jaar de lening af.

 

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u een vast bedrag per maand aan de hypotheekverstrekker, zolang de hypotheekrente hetzelfde blijft. De verhouding tussen rente en aflossing verandert gedurende de looptijd van de hypotheek. Heeft u net een hypotheek afgesloten, dan lost u weinig af en betaalt u veel rente. Naarmate de tijd verstrijkt, betaalt u meer aflossing en betaalt u minder rente. Het enige nadeel aan deze hypotheek is dat u steeds minder rente kunt aftrekken. Uw nettolasten stijgen daardoor iedere maand een beetje.

 

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is eigenlijk de makkelijkste hypotheekvorm. U lost elke maand een vast bedrag af. U betaalt dus elke maand over een kleiner bedrag rente. Omdat u sneller aflost dan bij een annuïtaire hypotheek, scheelt dat aan het einde van de rit duizenden euro’s aan rente. Over de hele looptijd is de lineaire hypotheek dus goedkoper. Toch kiezen veel mensen voor een annuïteitenhypotheek. Dat komt omdat de maandlasten in het begin van de hypotheekperiode hoger zijn en vaak minder betaalbaar voor starters.

Over hypotheken

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is een formulier met persoonlijke gezondheidsvragen. Het dient te worden ingevuld bij de aanvraag van een verzekering met een overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij twijfel over de gezondheid en …