Huis bezichtigen? Check deze checklist
Het is zover! Je gaat een woning bekijken die misschien wel jouw thuis gaat worden. Maar hoe bepaal je nu of het huis voldoet en bij je past? Wij hebben een onmisbare checklist gemaakt voor een grondige kennismaking met je potentiële nieuwe woning.
✓ Mee-kijkers
Zorg ervoor dat een extra paar ogen meekijkt als jij een huis gaat bezichtigen. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook een professioneel paar ogen, een aankoopmakelaar. Bij onze partner Makelaarsland werken experts die al honderden woningzoekers succesvol hebben begeleid in het aankoopproces. Klik hier voor een vrijblijvend informatiegesprek.
✓ Locatie
Een heel belangrijk onderdeel om te onderzoeken tijdens een bezichtiging is de locatie van de woning. Dan gaat het om verschillende factoren: hoe is de sfeer in de omgeving van het huis? Maar ook: zijn er voorzieningen in de buurt die jij belangrijk vindt? Een basisschool, restaurantjes of bijvoorbeeld een park? En hoe zit het met verkeer(sveiligheid)? Zijn er genoeg parkeerplekken in de buurt? Ligt de woning aan een drukke weg? Is er geluidsoverlast van passerend verkeer?
✓ Plannen van de gemeente
Een ander punt waar je de makelaar tijdens een bezichtiging op uit kunt vragen: wat zijn de gemeenteplannen met de woonomgeving van het huis? Worden er binnenkort bijvoorbeeld appartementencomplexen gebouwd die het vrije uitzicht belemmeren? Of komen er om de hoek een aantal horecazaken bij? Durf hierop door te vragen, gemeenteplannen kunnen een flinke invloed hebben op de waarde van je woning.
✓ Verhuismotivatie
Waarom gaat de verkoper verhuizen? Wat zijn de beweegredenen om het huis te verkopen? Is het te klein geworden, of is bijvoorbeeld de buurt niet goed bevallen? Vraag of zoek uit hoe lang de woning al te koop staat, wanneer de woning beschikbaar is en hoe lang de verkoper het huis heeft bewoond. De antwoorden kunnen van grote invloed zijn op je uiteindelijke keus.
✓ Buitenkant woning
Als je een huis gaat bezichtigen, ligt de nadruk vooral op de binnenkant. Vergeet zelf niet ook juist het buitenwerk te checken. Denk dan bijvoorbeeld aan de staat van het dak, de muren, het voegwerk, de kozijnen, het glas en de gevel. Vraag naar asbest (is dat ergens in de woning verwerkt), maar ook naar eventuele details wat de tuin betreft. Overweldigt deze opsomming? Laat sowieso vóór aankoop van het huis een bouwkundige keuring uitvoeren, daarin worden dit soort dingen ook uitgebreid meegenomen.
✓ Interieur woning
Binnen stel je de standaardvragen over de staat van elektriciteit(sgroepen), de CV-ketel en andere verwarmings- of energiebronnen. Richt je dan vooral op de ruimtes (zijn ze ruim genoeg?) en op hoe de woning is ingedeeld. Het is moeilijk, maar probeer je niet af te laten leiden door meubels, accessoires en dat leuke (of vreselijke) behangetje – dat kan allemaal makkelijk worden vervangen. Let daarentegen wél op eventuele scheuren, gaten of verdachte vochtplekken in de muren. Probeer daarnaast eens een raam open en dicht te doen, gaat dit makkelijk?
Bieden & onderhandelen
Ben je enthousiast geworden? Zie je jezelf wonen in het huis dat je hebt bezichtigd? Dan komt het volgende spannende onderdeel: bieden en (eventueel) verder onderhandelen. Hierbij is de hulp van een ervaren specialist die jouw belangen behartigt haast onmisbaar. Een aankoopmakelaar van Makelaarsland geeft je inzicht in de waarde van de woning en voert scherpe onderhandelingen, zodat je niet teveel betaalt voor jouw droomwoning.