Een hypotheek? Dan ook een bouwkundige keuring!

20 juni 2018

VBO Makelaar pleit voor de verplichtstelling van een bouwkundige keuring door de geldverstrekker bij het afsluiten van een hypotheek. Dit beschermt kopers beter op de oververhitte markt, meent de brancheorganisatie voor makelaars, verhuurders en taxateurs.

Modelkoopcontract

Vanaf 1 februari  2018 is het nieuwe modelkoopcontract gebruikt. Hiermee wordt een woning onder voorbehoud aangekocht. Het huis is dan van jou als de financiering rondkomt én de bouwkundige keuring niks oplevert. Steeds meer kopers zagen namelijk af van kopen onder voorbehoud. Dit omdat de verkoper van de consument kan eisen dat er geen bouwkundige keuring komt, maar dat hij direct instemt met de koop. Voor de koper zelf voelt het op de krappe woningmarkt vaak als een grote gunst om een woning te mogen kopen, waardoor ze afzien van hun ‘recht’ op een bouwkundige keuring.

Expliciet doorstrepen

Ondanks het vernieuwde modelkoopcontract kunnen kopers (vaak onder druk van verkopers) ervoor kiezen om niet onder voorbehoud van een bouwkundige keuring te kopen. Wel moeten ze dan deze optie expliciet doorstrepen op het contract. In het contract wordt daarnaast nog extra gewezen op de risico’s van het schrappen van kopen onder voorbehoud. Het blijkt nog niet genoeg, zo merkt VBO Makelaar op. Nog te vaak zien ze kopers de bouwkundige keuring schrappen.

Voordelen

De branchevereniging wil graag dat het afzien van de keuring geen voordeel meer biedt in het onderhandelingsproces. Het namelijk niet alleen voor de koper, maar ook voor de verkoper en geldverstrekker voordelig, zo’n bouwkundige keuring. De verkoper kan voorkomen dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor mogelijke gebreken en de bank krijgt meer inzicht in de staat van het onderpand (en het risico dat hij loopt).

Norm

De enige manier waarop een bouwkundige keuring écht de norm wordt, is als het wordt opgenomen in het hypotheekproces. Inmiddels hebben we namelijk in Nederland zo’n 2,1 miljoen huizen die ouder zijn dan 30 jaar, en heel wat verborgen gebreken kunnen hebben. Graag wil VBO Makelaar het gesprek aangaan over deze mogelijke nieuwe regel met de overheid, geldverstrekkers, makelaars en taxateurs.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Raad van Arbitrage

De Raad van Arbitrage is een orgaan dat in de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten bevoegd verklaard is om geschillen tussen de consument en de bouwer op te lossen.