Voorbehoud bouwkundige keuring bij nieuw modelkoopcontract

30 januari 2018

Per 1 februari wordt het nieuwe modelkoopcontract gebruikt. Hiermee wordt een woning onder voorbehoud aangekocht. Het huis is dan van jou als de financiering rondkomt én de bouwkundige keuring niks oplevert. Dit laatste is nieuw, en heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken niet zomaar toegevoegd.

Een grote gunst?

Steeds meer kopers op de woningmarkt zien af van kopen onder voorbehoud. Waarom? Omdat de verkoper van de consument kan eisen dat er geen bouwkundige keuring komt, maar dat hij direct instemt met de koop. Voor de koper zelf voelt het op de krappe woningmarkt vaak als een grote gunst om een woning te mogen kopen, waardoor ze afzien van hun ‘recht’ (waar ze ook nog zelf om moeten vragen) op een bouwkundige keuring.

Niet kopen onder voorbehoud

Wat nou als bijvoorbeeld uit de bouwkundige keuring blijkt dat er nog allerlei onvoorziene mankementen aan het huis zijn, dan kan een koper alsnog afzien van de koop – als hij of zij tenminste koopt onder voorbehoud. De verkoper kan in deze tijden van een oververhitte woningmarkt namelijk gemakkelijk zo’n bouwkundige keuring vóór de definitieve aankoop weigeren.

Beter beschermd

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil hier een stokje voor steken. Ze vindt dat de koper op de veel te krappe woningmarkt beter beschermd moet worden. Daarom komt er een nieuw modelkoopcontract waarin een bouwkundig voorbehoud standaard is inbegrepen. Nu nog moeten huizenkopers expliciet vragen om een bouwkundige keuring vóór hun aankoop, straks is het iets dat tot een standaard aankoopcontract behoort.

Expliciet doorstrepen

Alsnog kunnen kopers (vaak onder druk van verkopers) ervoor kiezen om niet onder voorbehoud van een bouwkundige keuring te kopen. Wel moeten ze dan deze optie expliciet doorstrepen op het contract. Hierdoor hoopt het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat de koper er in ieder geval duidelijk op wordt gewezen en zich bewust is van de voordelen. In het contract wordt daarnaast nog extra gewezen op de risico’s van het schrappen van kopen onder voorbehoud.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Subsidie bij aankoop huurwoning

Sinds eind 1997 kunnen diegenen die een huurwoning kopen in het begin een subsidie krijgen om te wennen aan de hogere woonlasten. De huizen moeten minimaal één jaar verhuurd zijn geweest. De regeling …