Bruto Netto Hypotheek

Een bruto en netto hypotheek, wat is het verschil? Dat heeft te maken met het belastingvoordeel waar u wel of geen recht op heeft. Een bruto of netto hypotheek kan net het verschil maken in betaalbare maandlasten of niet. Om de maandlasten betaalbaar te houden moet u bovendien niet alleen kijken naar de netto maandlasten van uw hypotheek maar ook naar andere vaste lasten.

Bruto en netto hypotheek: wat is het verschil?

Als u een woning koopt, moet u niet alleen naar de prijs van de woning kijken. Het gaat er vooral om of u de maandelijkse lasten die een hypotheek met zich meebrengt kan opbrengen. De bruto maandlast is het bedrag dat u elke maand aan uw hypotheekverstrekker betaalt aan aflossing en hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek

Lost u de (nieuwe) hypotheek in dertig jaar annuïtair af? Dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. Hoe meer hypotheekrente u betaalt, hoe meer hypotheekrenteaftrek u kunt terugvragen. Dit belastingvoordeel krijgt u één keer per jaar of in gedeeltes elke maand op uw rekening. Uw bruto maandlast met aftrekking van uw belastingvoordeel is uw netto maandlast. Ook een deel van de kosten die u maakt bij de aankoop van de woning is aftrekbaar.

Steeds minder voordeel

Omdat u met een nieuwe hypotheek annuïtair moet aflossen, wordt het geleende bedrag steeds lager. Hiermee wordt ook het bedrag dat u aan hypotheekrente betaald en hiermee ook het belastingvoordeel, lager. Als u maandelijks een voorlopige teruggave ontvangt, kan het zijn dat u na de belastingaangifte veel terug moet betalen. Houd hier dus rekening mee. Het verschil tussen de bruto en netto hypotheek wordt dus kleiner.

Meer lasten dan hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u niet alleen kijken naar de nettolasten. U heeft namelijk nog meer lasten die drukken op uw besteedbaar inkomen. Denk maar aan de overlijdensrisicoverzekering, opstalverzekering, inboedelverzekering, onroerendezaakbelasting (OZB) en gas, water en licht. Om ook nog een beetje leuk te kunnen leven, moet u dus een goed overzicht krijgen in de woonlasten en de inkomsten.

Over hypotheken

Stichting Garantie en Waarborgfonds Nederland

Stichting Garantie- en Waarborgfonds Nederland is een waarborg met een aan de GIW-regeling vergelijkbare verzekering die kan worden afgesloten door een opdrachtgever wanneer de aannemer niet is aangesloten bij het GIW.