Bruto netto hypotheek

Wat zijn bruto maandlasten? Wat is het verschil tussen je bruto en netto hypotheek? Wanneer je met dit soort vragen zit, dan ben je bij Hyptheekrente.nl aan het juiste adres. De bruto, netto hypotheek en de bijkomende lasten hebben alles te maken met belastingvoordeel waar je wel of geen recht op hebt. Het bruto of netto hypotheekbedrag kan nét het verschil maken in betaalbare maandlasten of niet. Om de maandlasten behapbaar te houden moet je bovendien niet alleen je netto hypotheek berekenen, maar je moet ook naar andere vaste lasten kijken. Nieuwsgierig naar wat je maximaal kunt lenen? Bereken dat hier!

Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek?

Als je een woning koopt, moet je niet alleen naar de prijs van de woning kijken. Daarnaast moet je ook letten op je bruto en netto hypotheek. Het gaat er daarbij vooral om of je de maandelijkse lasten die de lening met zich meebrengt kan opbrengen. Wat zijn “bruto maandlasten hypotheek”? De bruto maandlast is het bedrag dat je elke maand aan jouw hypotheekverstrekker betaalt aan aflossing en hypotheekrente. Maar hoe zit het dan met de netto hypotheek?

Los je de (nieuwe) hypotheek in dertig jaar annuïtair af? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Hoe meer hypotheekrente je betaalt, hoe meer hypotheekrenteaftrek je kunt terugvragen. Dat is dan ook precies het verschil tussen een bruto en netto hypotheek. Het belastingvoordeel krijg je doorgaans  één keer per jaar of in gedeeltes elke maand op je rekening. Jouw bruto maandlast met aftrekking van jouw belastingvoordeel is de netto maandlast die je betaalt. Ook een deel van de kosten die je maakt bij de aankoop van de woning is aftrekbaar.

Steeds minder voordeel

Omdat je met een nieuwe hypotheek de kosten annuïtair moet aflossen, wordt het geleende bedrag steeds lager. Hiermee wordt ook het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt – en hiermee ook het belastingvoordeel – lager. Als je maandelijks een voorlopige teruggave ontvangt, dan kan het zijn dat je na de belastingaangifte veel terug moet betalen. Het verschil tussen de bruto en netto hypotheek wordt dus kleiner. Houd hier dus rekening mee als je de keuze moet maken tussen eenmalige teruggave per jaar of per maand een voorlopige teruggave.

Meer lasten dan alleen bruto netto hypotheek

Bij het afsluiten van een bruto/netto hypotheek moet je niet alleen kijken naar de nettolasten. Je hebt namelijk nog meer lasten die drukken op jouw besteedbaar inkomen. Denk maar aan een overlijdensrisicoverzekering, opstalverzekering, inboedelverzekering, onroerendezaakbelasting (OZB) en natuurlijk gas, water en licht. Om ook nog een beetje leuk te kunnen leven, moet je dus een goed overzicht krijgen in de woonlasten en de inkomsten. Zo voorkom je tevens dat je achteraf in de problemen raakt.

Wil je een voordelige hypotheek afsluiten, die qua bruto én netto maandlasten bij je past? Maak gerust een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!

Over hypotheken

Openbaar pandrecht

Bij een openbaar pandrecht komt het pandrecht tot stand door een onderhandse akte of authentieke akte plus een mededeling aan de schuldenaar. Dit in tegenstelling tot het stil pandrecht, waar …