Woning kopen goedkoper dan huren

9 juli 2015

HOUTEN – In toenemende mate is het kopen van een huis in Nederland goedkoper dan huren. Dit schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een eigen onderzoek naar prijzen per vierkante meter van huur- en koopwoningen.

Vaak zijn koopwoningen per maand enkele euro's goedkoper dan sociale huurwoningen. Dit is een gevolg van de lage hypotheekrentes en strenge leenregels. Alleen in de steden Amsterdam en utrecht zijn sociale huurders minder geld kwijt per vierkante meter dan kopers.

Wat betreft huurhuizen in de vrije sector, zijn huurders in Groningen en de Randstad bij een vergelijkbaar huis soms twee keer zoveel geld kwijt dan kopers. In de Randstad is er een groot tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit maakt dat de prijzen enorm hoog zijn. In Amsterdam betalen sommige huurders maarliefst €20 per vierkante meter, voor koper ligt dit bedrag rond de €12.

"De uitkomsten verrassen mij niet", aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. "De laatste jaren zijn de directe woonuitgaven van kopers behoorlijk afgenomen." De huurprijs van vrijgekomen woningen is door woningcorporaties daarentegen juist opgeschroefd in deze periode.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vrij te aanvaarden

Een woning die bewoond wordt is minder waard dan een woning die vrij te aanvaarden is. De koper kan er dan immers direct zelf in gaan wonen. Men houdt vaak …