Klik hier om WhatsApp te openen

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering? Dit is een schadeverzekering voor je woning, die schade dekt als gevolg van bijvoorbeeld brand, wateroverlast en blikseminslag.

Opstalverzekering

Wat onder de opstalverzekering valt? Eigenlijk alles wat niet verhuisbaar is (nagelvast aan de woning zit), valt onder de opstal. Het gaat daarbij dus om het huis zelf. Je bent bijvoorbeeld verzekerd bij schade door storm, blikseminslag, brand en inbraak. Heb je een hypotheek? Dan is in veruit de meeste gevallen een opstalverzekering verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Het huis is immers het onderpand voor de hypotheek. Mocht je niet verzekerd zijn, kan ook de hypotheekverstrekker fluiten naar zijn geld. Vandaar de verplichting.

Verzekerd bedrag

Als verzekerd bedrag wordt vaak de herbouwwaarde van de woning genomen. De herbouwwaarde is het totaal aan kosten, dat nodig is om de woning in dezelfde staat te herbouwen. Het gaat om een verzekering van het gebouw, niet om de inboedel. Voor de inboedel moet een inboedelverzekering afgesloten worden.

Inboedelverzekering

Met de term inboedel bedoelen verzekeraars doorgaans alle roerende zaken die tot je huishouden behoren. De stelregel is: alles wat ‘verhuisbaar’ is valt onder de inboedel. En dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, kleding, apparatuur en boeken. Het kiezen van een juiste dekkingswaarde is bij een inboedelverzekering belangrijk. Hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe hoger de premie die je betaalt. En ja, je wilt niet onderverzekerd zijn maar ook niet te veel betalen.

Gemiddelde waarde stijgt

Een gegeven waar u rekening mee moet houden: in de loop van de tijd stijgt gemiddeld de waarde van een inboedel. Dit komt doordat je meer spullen koopt en door de inflatie de waarde van die roerende zaken stijgt. De verzekerde waarde bij een inboedelverzekering is dan ook soms lastig te bepalen. Daarom is het handig om regelmatig de verzekerde waarde te checken.

Advies

Hypotheekrente.nl werkt samen met adviseurs die je kunnen informeren over de hypotheek, maar daarbij weten ze ook veel af van bijkomende zaken, zoals de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Vraag vrijblijvend advies aan.

Waarmee kunnen we je helpen?