Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Iedereen heeft het over de hypotheekrenteaftrek bij het regelen van de hypotheek. Maar hoe verloopt het aanvragen van hypotheekrenteaftrek?

 

Hypotheekrenteaftrek: hoe vraag ik het aan?

U heeft alleen recht op hypotheekrenteaftrek bij een lineaire of annuïteitenhypotheek die in dertig jaar volledig wordt afgelost. U doet één keer per jaar belastingaangifte over het voorgaande jaar. Dan vult u ook de aftrekbare kosten van uw hypotheek in. In januari van elk jaar stuurt de hypotheekverstrekker u een overzicht met de betaalde hypotheekrente, zodat u precies weet hoeveel u bij de Belastingdienst moet aangeven. U mag de hypotheekrente aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt.

U kunt het bedrag in één keer ontvangen of de teruggave elke maand op uw rekening krijgen. In dit geval regelt u dit online met een voorlopige teruggave, te vinden op de site van de Belastingdienst.

 

Handig bij het aanvragen

Op het formulier vult u onder meer uw brutoloon in, de WOZ-waarde van het huis en de hypotheekrente. Het eerste jaar kunt u bovendien kosten voor de notaris, advieskosten en kosten voor de hypotheekakte aftrekken. Het is het handig om bepaalde documenten bij de hand te hebben voordat u aan deze klus begint:

 

 •  Salarisstrook

 •  WOZ-beschikking

 •  Hypotheekberekening

 

Wanneer geen hypotheekrenteaftrek?

U heeft dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Een hypotheek moet dus binnen deze periode zijn afgelost, anders gaat u flink meer betalen. U krijgt alleen aftrek op uw hoofdverblijf. Tweede woningen komen niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De renteaftrek geldt alleen voor de eigenwoningschuld (aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning). Gebruikt u de overwaarde van een vorige woning niet bij de aankoop van uw nieuwe huis? Dan geldt de hypotheekrente over het bedrag ter grootte van de overwaarde niet.

 

Scheiding

Gaat u scheiden en bent u degene die het huis verlaat? Eigenlijk heeft u dan geen recht meer op hypotheekrenteaftrek omdat het huis niet langer uw hoofdverblijf is. In dit geval kunt u aanspraak maken op de scheidingsregeling. Hiermee geldt nog twee jaar de eigenwoningregeling voor de vertrokken partner.

 

Betalingsproblemen en hypotheekrenteaftrek

Moeite om de hypotheek op tijd te betalen? U kunt uw achterstand in het volgende kalenderjaar inhalen onder uw recht op aftrek te verliezen. Als u een goede reden heeft om niet af te lossen, kunt u het zelfs tot vier jaar uitstellen en een nieuw schema vaststellen. Dit moet wel in overleg met uw hypotheekverstrekker. Heeft u echter geen goede reden of lukt het u lange tijd niet om af te lossen, dan ziet de Belastingdienst de lening niet meer als eigenwoningschuld. Hiermee komt ook een einde aan de renteaftrek.

 

Op zoek naar gedegen advies over hypotheken en de hypotheekrenteaftrek? Kijk op Hypotheekrente.nl

 

Over hypotheken

Legaat

Een legaat is een testamentaire beschikking waarbij de erflater aan één of meer personen geld of bepaalde goederen nalaat.