Hypotheekrenteaftrek aanvragen

De hypotheekrenteaftrek is een onderwerp dat aanbod komt bij het regelen van de hypotheek. Maar hoe verloopt het proces van een hypotheekrenteaftrek aanvragen? Op hoeveel hypotheekrenteaftrek kun je rekenen en hoe werkt de hypotheekrente teruggave? Antwoord op deze en meer vragen vind je hieronder!

Wanneer hypotheekrenteaftrek?

Je hebt tegenwoordig alleen recht op hypotheekrenteaftrek bij een lineaire of annuïteitenhypotheek die binnen 30 jaar volledig wordt afgelost. Heb je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de hypotheekrente aflossingsvrij aftrekbaar als je de lening vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten en voor een periode van maximaal 30 jaar. Hoeveel hypotheekrenteaftrek je precies ontvangt, hangt af van de gekozen hypotheekvorm, jouw inkomen en de belastingtarieven in box 1.

Hypotheekrente teruggave regelen

Je doet één keer per jaar belastingaangifte over het voorgaande jaar. Daarbij vul je ook de aftrekbare kosten van jouw hypotheek in. In januari van elk jaar stuurt de hypotheekverstrekker je een overzicht met de betaalde hypotheekrente, zodat je precies weet hoeveel je bij de Belastingdienst moet aangeven. Je mag de hypotheekrente aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Daarbij heb je de keuze om het bedrag in één keer te ontvangen of de teruggave elke maand op jouw rekening te krijgen. Kies je voor de tweede optie? Dan moet je dit zelf online regelen in de vorm van een voorlopige teruggave. Dit is te vinden op de site van de Belastingdienst.

Handig bij hypotheekrenteaftrek aanvragen

Op het formulier vul je onder meer jouw brutoloon in, de WOZ-waarde van het huis en de hypotheekrente. Het eerste jaar kun je bovendien de gemaakte kosten voor de notaris, advieskosten en kosten voor de hypotheekakte aftrekken. Zorg dat je bij het hypotheekrenteaftrek aanvragen de volgende documenten bij de hand hebt:

  • Salarisstrook;
  • WOZ-beschikking;
  • Hypotheekberekening.

Wanneer geen hypotheekrenteaftrek?

We gaven het al aan: je hebt maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Een hypotheek moet dus binnen deze periode zijn afgelost, anders ga je flink bij betalen. Je krijgt alleen aftrek op jouw hoofdverblijf. Tweede woningen komen met andere woorden niet in aanmerking voor hypotheekrente teruggave. De renteaftrek geldt dus alleen voor de eigenwoningschuld (aankoop, verbetering of het onderhoud van de woning). Gebruik je de overwaarde van een vorige woning niet bij de aankoop van jouw nieuwe huis? Dan geldt de hypotheekrente over het bedrag ter grootte van de overwaarde niet.

Scheiding

Ga je scheiden en ben je degene die het huis verlaat? Eigenlijk heb je dan geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, omdat het huis simpelweg niet langer jouw hoofdverblijf is. In dit geval kun je aanspraak maken op de scheidingsregeling. Hiermee geldt nog 2 jaar de eigenwoningregeling voor de vertrokken partner.

Betalingsproblemen en hypotheekrenteaftrek

Heb je moeite om de hypotheek op tijd te betalen? Je kunt jouw achterstand in het volgende kalenderjaar inhalen zonder jouw recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen. Als je een goede reden hebt om niet af te lossen, dan kun je het zelfs tot 4 jaar uitstellen en een nieuw schema vaststellen. Dan blijft het hypotheekrenteaftrek aanvragen dus mogelijk. Dit moet wel in overleg met jouw hypotheekverstrekker. Heb je echter geen goede reden of lukt het jou lange tijd niet om af te lossen? Dan ziet de Belastingdienst de lening niet meer als eigenwoningschuld. Hiermee komt ook een einde aan de renteaftrek.

Op zoek naar gedegen advies over hypotheken en de hypotheekrenteaftrek? Kijk dan op Hypotheekrente.nl!

Waarmee kunnen we je helpen?