Aflossingsvrije hypotheek aflossen

De fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek zijn sinds 2013 beperkt. Vroeger was de aflossingsvrije hypotheek een geliefd hypotheekproduct. Dit komt omdat er alleen rente betaalt hoeft te worden. Tegenwoordig moet u vanaf het begin van de looptijd van uw hypotheek direct beginnen met aflossen. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken blijft de regel van kracht dat u alleen rente hoeft af te lossen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente. U gaat dus eigenlijk een levenslange (lening) hypotheek aan die u alleen met de waarde van de verkoop van uw huis kunt terugbetalen. Een uitzondering is er als uw woning wordt verkocht of als u een nieuwe hypotheek afsluit. Op deze manier ontstaat er wel een aflossingsschuld. U zult deze aflossingsschuld bij voorkeur moeten aflossen met de meerwaarde van uw woning. Een bank loopt veel risico met een dergelijk product. Dit is dan ook de reden dat het maximale leenbedrag lager zal zijn dan bij een vergelijkbare andere hypotheekvorm.

Voordelen aflossen

Het voordeel van het aflossen van de hypotheek (of lening) is dat de maandlasten omlaag gaan. Lost u bijvoorbeeld 10.000 euro af, dan gaan uw maandlasten een flink stuk omlaag. Dit kan wel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Ook als u parttime wilt gaan werken in de toekomst is het verstandig om uw hypotheek vervroegd af te lossen. De kans dat u straks aan het einde van uw looptijd met een restschuld komt te zitten is ook aanzienlijk kleiner. In bepaalde gevallen heeft u ook recht op extra belastingaftrek.

Belastingaftrek

Over het vermogen in box 3 rekent de overheid boven de vrijstelling van 21.330 euro (partners 42.660 euro, 2015) een fictief rendement van 4%. Dit wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Voor veel toeslagen en eigen bijdragen is dit van belang. De zorgs-toeslag kan zelfs helemaal komen te vervallen.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Aan het extra aflossen van een aflossingsvrije hypotheek kleven ook nadelen. Bijvoorbeeld het vastgestelde bedrag dat u maximaal mag aflossen in een jaar. Er zitten restricties aan de hoeveelheid die u mag aflossen bijvoorbeeld. Er is een vastgesteld bedrag dat per jaar maximaal afgelost mag worden. Door het tussentijds aflossen van uw aflossingsvrije hypotheek kan de belastingdruk kan in sommige boxen hoger worden. Het gevolg hiervan is dat je meer inkomstenbelasting moet gaan betalen. Een nadeel van de bijleenregeling is dat op het moment dat u uw huis verkoopt u verplicht bent om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis.

Conclusie

Geld op een spaarrekening zetten levert slecht weinig rendement op dus wellicht is het verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheid om extra af te lossen op uw aflossingsvrije hypotheek. Via hypotheekrente.nl kunt u vrijblijvend advies aanvragen omtrent de mogelijkheden van extra aflossen.

Over hypotheken

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Brand, inbraak, waterschade, vandalisme: een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt wanneer spullen in huis beschadigen. Denk hierbij aan kleding, elektrische apparaten en meubels. Eigenlijk alles …