Aflossingsvrije hypotheek aflossen

De fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek zijn sinds 2013 beperkt. Vroeger was de aflossingsvrije hypotheek een geliefde lening. Je hebt immers alleen de verplichting om maandelijks rente te betalen. Pas aan het einde van de looptijd moet je de aflossingsvrije hypotheek aflossen. Als je tegenwoordig een nieuwe hypotheek afsluit, ben je verplicht vanaf het begin van de looptijd maandelijks af te lossen. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken blijft de regel van kracht dat je alleen de rente hoeft af te lossen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Als je aflossingsvrije hypotheek aflost, dan betaal je alleen rente. Je gaat dus eigenlijk een levenslange lening aan die je alleen met de waarde van de verkoop van jouw huis kunt terugbetalen. Een uitzondering is er als jouw woning wordt verkocht of als je een nieuwe hypotheek afsluit. Op deze manier ontstaat er wel een aflossingsschuld. Je kunt deze aflossingsschuld bij voorkeur aflossen met de meerwaarde van jouw woning. Al met al loopt een bank veel risico met een dergelijk product. Dit is dan ook de reden dat het maximale leenbedrag lager zal zijn dan bij een vergelijkbare andere hypotheekvorm.

Voordelen aflossen

Het voordeel van de aflossingsvrije hypotheek aflossen is dat de maandlasten omlaag gaan. Los je bijvoorbeeld €10.000,- af, dan gaan je maandlasten een aanzienlijk omlaag. Dit kan wel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Ook als je parttime wilt gaan werken in de toekomst is het verstandig om je hypotheek vervroegd af te lossen. De kans dat je straks aan het einde van jouw looptijd met een restschuld komt te zitten is ook aanzienlijk kleiner. In bepaalde gevallen heb je ook recht op extra belastingaftrek.

Belastingaftrek

Over het vermogen in box 3 rekent de overheid boven de vrijstelling van € 30.846,- (partners €61.692,-, 2020) een fictief rendement van 5,28%. Dit wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Voor veel toeslagen en eigen bijdragen is dit van belang. De zorgtoeslag kan bijvoorbeeld zelfs helemaal komen te vervallen.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Aan het extra aflossen van een aflossingsvrije hypotheek kleven ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het vastgestelde bedrag dat je maximaal mag aflossen in een jaar. Er zitten restricties aan de hoeveelheid die je mag aflossen bijvoorbeeld. Zo is een vastgesteld bedrag dat per jaar maximaal afgelost mag worden. Door tussentijds jouw aflossingsvrije hypotheek af te lossen kan de belastingdruk in sommige boxen hoger worden. Het gevolg hiervan is dat je meer inkomstenbelasting moet gaan betalen. De bijleenregeling heeft ook zo zijn nadelen. Op het moment dat je jouw huis verkoopt, ben je verplicht om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Conclusie

Geld op een spaarrekening zetten levert slechts weinig rendement op. Wellicht is het daarom voor jou voordeliger om gebruik te maken van de mogelijkheid tot extra aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Via Hypotheekrente.nl kun je vrijblijvend advies aanvragen omtrent de mogelijkheden van extra aflossen.

Over hypotheken

Optie

Een optie is een tijdelijke overeenkomst tussen verkoper en aspirant-koper, waarbij de aspirant-koper gedurende een periode het eerste recht van koop heeft tegen een afgesproken prijs. De verkoper verkoopt in …