Klik hier om WhatsApp te openen

Rentemiddeling: de voor- en nadelen

Steeds meer banken, onder wie SNS Bank, ING en binnenkort ook ABN AMRO en Rabobank, bieden rentemiddeling aan hun klanten aan. Bij rentemiddeling kunnen klanten het contract van de rentevasteperiode openbreken en profiteren van een lagere hypotheekrente. De kosten hiervoor worden opgenomen in de actuele hypotheekrente, bijvoorbeeld met 0,2% opslag, in plaat van dat in één keer een boeterente moet worden betaald.

 

Boeterente of rentemiddeling?

Rentemiddeling klinkt aantrekkelijk: de maandlasten gaan omlaag zonder dat daar in één keer een forse boete voor betaald moet worden en van geldverstrekker wisselen is niet nodig. De huidige hypotheekrete is een paar punten lager dan bijvoorbeeld in 2010 en dat scheelt maandelijks een fors bedrag. Toch heeft rente middeling ook nadelen. Rabobank, die per 1 juli 2016 renetemiddeling gaat bieden, stelt dat een klant vaak voordeliger af is wanneer hij boeterente direct afrekent in plaats van dat rentemiddeling wordt toegepast op de resterende looptijd van de huidige rentevastperiode.

Rentemiddelen of oversluiten?

Is rentemiddeling voor u aantrekkelijk of is de hypotheek oversluiten een beter alternatief? Dat hangt af van de resterende looptijd van de rentevastperiode, de hoogte van de rente, de hypotheekvorm en de fiscale situatie. Bij een spaarhypotheek is rentemiddeling bijvoorbeeld vaak niet aantrekkelijk, omdat de spaarpremie stijgt als de hypotheekrente daalt. Maak daarom een afspraak met de hypotheekadviseur. Vul hier uw gegevens in en u wordt teruggebeld. 

Waarmee kunnen we je helpen?