Klik hier om WhatsApp te openen

DNB plant inperking NHG

HOUTEN – De komende jaren zullen de eisen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) fors omhoog gaan. Dit zal ertoe leiden dat minder dan de helft van de aanvragen nog maar in aanmerking zal komen voor deze regeling. In praktijk komt het erop neer dat enkel nog starters in aanmerking komen voor NHG. Dat staat in plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Zowel het kabinet als de Tweede Kamer moeten nog beslissen over het plan, maar de Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën dringen aan op een terugkeer naar dat waar de NHG oorspronkelijk voor was bedoeld: ter ondersteuning van mensen met een laag inkomen die de financiering van een huis niet rond krijgen.

Zoals u vorige week kon lezen, is het aantal hypotheekaanvragen met NHG door de crisis hard gestegen. Daar waar voorheen 30 procent van alle huizenkopers hun hypotheek afsloot met NHG is dit tegenwoordig ruim 80 procent. Door alle hypotheekschulden met NHG loopt de overheid grote risico’s. Vanuit dit oogpunt zou het gunstig zijn wanneer de NHG voor minder mensen beschikbaar wordt.

Het Waarborgfonds wil de NHG voortaan gericht inzetten voor mensen die anders geen lening kunnen krijgen. Hierbij gaat het vooral om starters. Zij krijgen van banken geen of extreem ongunstige hypotheken, omdat ze doorgaans geen eigen geld hebben of werken als zelfstandig ondernemer. Starter kunnen niet alleen de aankoop van een woning, maar ook woningverbetering met behulp van NHG volledig financieren. Het nieuwe beleid zal de toegankelijkheid van NHG voor doorstromers inperken. Wel kan de garantie worden ingezet voor specifieke projecten zoals achterstandswijken of bij paalrot.

DNB pleit, tegenover de inperking van de NHG, ook voor enkele versoepelingen. Zo wil men tophypotheken voor starters blijven garanderen tot 106 procent van de waarde van de woning. Daar waar de grens voor financiering stapsgewijs verlaagd wordt naar 100 procent, moet hier voor starters met NHG een uitzondering komen, vindt DNB. Ook de volledige financiering van woningverbetering betreft een verruiming van het huidige beleid.

Het plan is om de aanscherpingen gedurende een periode van 3 jaar stapsgewijs in te voeren.
De betrokken partijen zijn inmiddels ingelicht maar hebben grotendeel nog geen definitief standpunt ingenomen.

Bron: Fintool

Waarmee kunnen we je helpen?