Klik hier om WhatsApp te openen

Vakantiegeld gebruiken voor aflossen hypotheek?

17 juni 2022

Het is weer juni en de meeste mensen hebben rond deze tijd hun vakantiegeld gekregen. Nu de rijen op Schiphol alleen maar groeien en de hypotheekrente ook niet meer lijkt te dalen, rijst de vraag: wat te doen met je vakantiegeld? Momenteel doet zich een bijzondere situatie voor waarin het aantrekkelijk is om je vakantiegeld te gebruiken voor het extra aflossen van je hypotheek. 

Extra hypotheek aflossen
Eerst even terug naar de basis. Wanneer je een hypotheek afsluit, dan betaal je maandelijks de rente over je hypotheek en je lost een klein deel van de hypotheek af. Naast deze aflossing mag je jaarlijks zo’n 10 procent van je hypotheek boetevrij extra aflossen.

Het is wel mogelijk om meer dan die 10 procent af te lossen, maar dan betaal je een boete over dat bedrag. De bank heeft namelijk op basis van de afgesproken hypotheekrente en de hoogte van je lening berekend hoeveel ze ongeveer aan je gaan verdienen. Wanneer je ineens meer af zou lossen, komt deze berekening niet uit. Nu de hypotheekrente weer stijgt, is de kans groot dat jouw afgesproken rentebedrag een stuk lager ligt dan de huidige hypotheekrente. Deze mensen mogen nu extra aflossen zonder dat ze een boete krijgen.

Bank wil meer hypotheekrente
Waarom doet deze situatie zich voor? Uiteindelijk wil de bank zoveel mogelijk geld uitlenen tegen zo’n hoog mogelijke rente. Wanneer jij afgelopen jaar voor tien jaar je hypotheekrente hebt vastgelegd, betaal je nog negen jaar een relatief lage hypotheekrente. De bank heeft liever dat jij je hypotheek zo snel mogelijk terugbetaalt, waarna ze dit geld kan uitlenen voor een hogere hypotheekrente. 

Zoals we eerder benoemden, kan je in een normale situatie al ongeveer 10 procent van je hypotheek extra aflossen zonder een boete te krijgen. Dus het extra aflossen van je hypotheek zal lang niet voor iedereen een optie zijn. Maar als je een groot bedrag wil aflossen, omdat je een schenking of erfenis hebt gekregen is dit hét moment om extra af te lossen.

Lage spaarrente
Terwijl de hypotheekrente alsmaar stijgt, groeit de spaarrente niet mee. Het is daarom nog steeds aantrekkelijker om je geld uit te geven dan het op je spaarrekening te houden. Je kunt je vakantiegeld daarom ook gebruiken om je huis te verduurzamen of te verbouwen. Daarbij moet je altijd in je achterhoofd houden dat je de vaste maandlasten te allen tijde moet kunnen betalen. Wil je weten hoeveel je momenteel maximaal kan lenen of andere zaken rondom je hypotheek bespreken? Maak dan een afspraak! Wij denken graag met je mee. 

Auteur: Francis Boer