Klik hier om WhatsApp te openen

Wat zijn de gevolgen van de snelle stijging van de hypotheekrente?

23 mei 2022

De hypotheekrente is in een paar maanden tijd meer dan verdubbeld. Voor een hypotheek met tien jaar rentevast betaalde je in oktober nog ongeveer 1 procent. Nu in mei is dit al gemiddeld 2,8 procent. De stijgende rente heeft direct ook gevolgen voor de consument. Sluit je momenteel voor 350.000 euro een hypotheek af dan betaal je 300 euro bruto per maand meer dan in oktober. Wat brengt de stijging van de hypotheekrente verder te weeg? 

Vraag naar woningen lijkt iets af te nemen

De vraag naar koopwoningen lijkt iets minder te worden. De woningmarkt is nog steeds oververhit, maar lijkt wel iets af te koelen. Zo vertelt aankoopmakelaar Monique Wolvers tegen het AD dat er in Alphen aan den Rijn een afname te zien is in het aantal bezichtigingen. ‘Eerst waren dat er twintig, nu soms acht of soms vijf en pas was er zelfs maar één kijker.’ Een daling van de huizenprijzen is nog niet meteen zichtbaar, maar de grootste piek lijken we gehad te hebben. De prijzen zullen zich waarschijnlijk eerder stabiliseren dan dat ze zullen dalen. 

Mensen sluiten hypotheek minder over

Niet alleen het aantal bezichtigingen neemt af, ook lijkt het aantal aanvragen voor oversluitingen af te nemen. Waar in de eerste zes weken van 2022 het aantal oversluitingen verdubbelde ten opzichte van 2021, is dit aantal de afgelopen weken weer flink gedaald. Het kan voor sommige mensen nog wel interessant zijn om hun hypotheek over te sluiten. Wil je weten waar jij goed aan doet? Vraag het aan een van onze adviseurs

Meer verbouwingen door hypotheekrente stijging

De hypotheekrente zal de komende maanden waarschijnlijk nog blijven stijgen en daarom lijken mensen die een verbouwing op de planning hadden staan deze naar voren te halen. Als ze nog maanden wachten, zal de verbouwing nog duurder zijn en door de nog steeds hoge huizenprijzen lijkt een verhuizing ook nog niet aanstaande. Onder andere om die reden verduurzamen steeds meer mensen ook hun huis. 

Wat doe jij met je maximale hypotheek? 

Het is logisch dat de stijging van de hypotheekrente voor wat onrust zorgt. Doordat de huizenprijzen ook nog steeds hoog zijn, rest de vraag; wat te doen met mijn poen? Er zijn meerdere opties om je geld te besteden en wij denken graag met je mee. Bereken je maximale hypotheek om te zien hoeveel je kan lenen voor een verbouwing of het kopen van een huis. Het is belangrijk om te weten wat je maandelijkse hypotheeklasten worden om ongewenste verrassingen te voorkomen. 

Auteur: Youri Zwanepol