Huis verbouwen of verduurzamen

Ben jij binnenkort van plan om je huis te verbouwen, of wil je ervoor zorgen dat je huis duurzamer wordt? Het is meer dan logisch als je je op zo’n moment afvraagt hoe je dit gaat financieren. Gelukkig kan dit in veel gevallen via je hypotheek. Hoe het werkt om je verbouwing of verduurzaming te bekostigen middels je hypotheek, lees je op deze pagina.

Financier je verbouwing mee in je hypotheek

Wil je je huis direct na aankoop al verbouwen? Dan is het mogelijk om de verbouwing voor een deel mee te financieren in je hypotheek, zelfs terwijl je sinds 2018 maximaal 100% van de marktwaarde van een woning kunt lenen. In een taxatierapport kun je laten vastleggen hoeveel je woning waard zal zijn na de verbouwing. In veel gevallen kun je dit taxatiebedrag dan lenen, al is dat ook per situatie verschillend. Zo is het soort verbouwing van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Waardevaste verbouwingen – zoals een dakkapel of een uitbouw – zorgt er eigenlijk steevast voor dat de waarde van je huis stijgt met het bedrag dat deze verbouwing gekost heeft. In dit geval kun je de volledige kosten meefinancieren in je hypotheek.

Maar er zijn ook verbouwingen die niet waardevast zijn. Dit zijn verbouwingen waarbij de waarde van de woning niet per definitie stijgt met het totaal van de kosten van de verbouwing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verbouwingen waar het smaakverschil heel groot kan zijn, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Dit soort verbouwingen wordt vaak maar voor een deel gefinancierd. De rest moet je met eigen geld bekostigen.

Verbouw je huis middels een bouwdepot

Wanneer je je verbouwing meefinanciert in je hypotheek, wordt er een bouwdepot ingezet. Dit is het potje waarmee de verbouwing betaald wordt. Het deel van je hypotheek dat bedoeld is voor de verbouwing, wordt door de bank gereserveerd het bouwdepot. Wanneer je de facturen van de aannemer binnen krijgt, stuur je deze linea recta door naar je hypotheekverstrekker. Die betaalt de facturen vanuit het bouwdepot. Over het bouwdepot betaal je precies dezelfde rente als je hypotheek.

Verduurzaming van je woning meefinancieren met je hypotheek

Verduurzaming van je woning is weer iets anders dan verbouwing. Bij verduurzaming investeer je bijvoorbeeld in zonnepanelen of zorg je voor een goede isolatie van je woning. Wanneer je een huis koopt en je toont aan dat je deze direct wilt gaan verduurzamen, mag je tot 106 % van je woning lenen, in plaats van 100 %.

Huis verbouwen met een tweede hypotheek

Je kunt je verbouwing ook bekostigen door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit kun je doen bij je huidige hypotheekverstrekker. Wanneer je aantoont dat je een tweede hypotheek nodig hebt voor een verbouwing, kun je de rente hiervan fiscaal aftrekken. Dit is alleen het geval als je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt.

Wat is de meest gunstige manier om je huis te verbouwen of te verduurzamen?

Wanneer je wilt verbouwen of verduurzamen, zijn er dus verschillende manieren mogelijk om dit te bewerkstelligen. Wat de meest gunstige manier is voor jou, hangt van veel verschillende factoren af. Onze adviseurs luisteren precies naar jouw wensen en persoonlijke situatie en bepalen aan de hand daarvan wat voor jou de beste optie is.

Waarmee kunnen we je helpen?