Soorten Hypotheek

Een hypotheek is een lening die gebruikt wordt voor de aankoop van een huis. Het terugbetalen van de hypotheek aan de bank wordt ook wel aflossen genoemd. Door het grote aanbod en de verschillende hypotheken waaruit u kunt kiezen is het als leek vaak moeilijk om de juiste keuze te maken. In dit artikel beschrijven we welke hypotheekvormen er zijn en we verdelen deze in groepen om het makkelijker voor u te maken.
De eerste schifting vind plaats op basis van in welk jaar u uw hypotheek heeft afgesloten.
Welke hypotheken zijn er zoal?

 

Banksparen

Bij banksparen is de rekening (SEW of BEW) verbonden aan de hypotheciare lening. Het gespaarde kapitaal is hierdoor wel gegarandeerd. Omdat ieder onderdeel met elkaar is verbonden kunt u niet op koopjesjacht.

 

Aflossingsvrij

Ondanks dat de schuld blijft bestaan geniet u wel van de maximale hypotheekrenteaftrek. Het nadeel is dat u maar maximaal een vierde van de executiewaarde van de woning kunt lenen.

 

Lijfrente

Bij een lijfrente hypotheek lost u niet af, maar heeft u wel een lijfrente verzekering nodig. Bij pensioentekort kunt u gebruik maken van dubbel belastingvoordeel. Over de lijfrente-uitkering moet u wel inkomstenbelasting betalen.

 

Verplicht aflossen

 

Lineaire Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek worden de bruto en netto maandlasten steeds lager. Daarnaast is het een veilig en betrouwbaar product. U heeft weinig voordeel van de fiscale aftrek.

 

Annuïteiten hypotheek

In tegenstelling tot uw netto maandlasten worden uw bruto maandlasten steeds hoger. Na verloop van tijd heeft u geen schuld meer. U ontvangt geen rendement op het hypotheekbedrag.

 

Vrijwillige aflossing tijdens looptijd

 

Beleggingshypotheek

Uw kapitaal wordt belegd en uw bouwt vermogen op, nadeel is wel dat u bij tegenvallende beursresultaten risico loopt om het gespaarde bedrag kwijt te raken.

 

Effectenhypotheek

U belegd het kapitaal zelf en kunt hiermee vermogen opbouwen. Als u doet beleggen betekent dit automatisch dat u ook risico loopt.

 

Levenhypotheek

De hoogte van de uitkering van uw levensverzekering is onzeker. U profiteert wel van maximaal fiscaal voordeel. Het advies zal duurder zijn dan bij een “normale” hypotheek omdat het een complex financieel product betreft.

 

Spaarhypotheek

U betaald exact de hoofdsom van de hypotheek. Dit product bied u extra zekerheid gedurende alle omstandigheden. Nadeel: veel sparen bij lage rente.

 

Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek is een kruising tussen een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek de flexibiliteit is het voordeel dat u van dit product kunt ervaren. Gedurende de looptijd van de hypotheek is het lastig om van hypotheekverstrekker te wisselen.

 

Over hypotheken

Stichting Garantie en Waarborgfonds Nederland

Stichting Garantie- en Waarborgfonds Nederland is een waarborg met een aan de GIW-regeling vergelijkbare verzekering die kan worden afgesloten door een opdrachtgever wanneer de aannemer niet is aangesloten bij het GIW.