Soorten hypotheek

Je kunt kiezen uit diverse soorten hypotheek wanneer je een huis koopt. Door stengere hypotheekregels zijn de soorten hypotheek waarmee je profijt hebt van hypotheekrenteaftrek wel flink uitgedund. Dat maakt het vaak eenvoudiger om een goede keuze te maken. Wij van Hypotheekrente.nl delen graag onze kennis met je. Daarom vind je hieronder alle informatie over de verschillende soorten hypotheken en het vergelijken ervan.

Soorten hypotheek: lineair en annuïtair

Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek moet de hypotheek binnen dertig jaar annuïtair worden afgelost. Dat kan met twee soorten hypotheken: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. Beide lichten we hieronder verder toe.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je in dertig jaar de hele hypotheek af. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand aan de bank, zolang de hypotheekrente hetzelfde blijft. Het bedrag bestaat uit rente en aflossing. De verhouding tussen rente en aflossing verandert gedurende de looptijd van de hypotheek. Heb je net een hypotheek afgesloten? Dan los je weinig af en betaal je veel rente. Naarmate de maanden en jaren verstrijken, betaal je meer aflossing en betaal je minder rente. Het enige nadeel in verhouding tot andere soorten hypotheek is dat je steeds minder rente kunt aftrekken. Jouw nettolasten stijgen daardoor iedere maand lichtelijk.

Lineaire hypotheek

Over de gehele looptijd is de lineaire hypotheek goedkoper. Toch kiezen veel mensen voor een annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek is in feite de makkelijkste hypotheekvorm. Je lost namelijk elke maand een vast bedrag af. Je betaalt dus elke maand over een kleiner bedrag rente. Omdat je sneller aflost dan bij een annuïtaire hypotheek, scheelt dat aan het einde van de rit duizenden euro’s aan rente. Omdat de maandlasten in het begin van de hypotheekperiode echter hoger liggen – omdat je gelijk flink gaat aflossen – kiezen veel starters toch voor andere hypotheek soorten dan lineair.

Aflossingsvrije hypotheek

Tot slot, als we verschillende soorten hypotheek beschrijven, mag de aflossingsvrije hypotheek niet ontbreken. Dit was lange tijd een van de meest populaire hypotheekvormen. Het grote voordeel van de aflossingsvrije hypotheek verklapt de naam al: je betaalt alleen rente, geen aflossing. Je lost de hypotheek in één keer af, aan het einde van de looptijd. Deze hypotheeksoort is onder starters niet meer in trek. Dit komt doordat je sinds 1 januari 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit. Dat voordeel willen nieuwkomers op de woningmarkt niet missen.

Andere soorten hypotheek verdwijnen

Als we de annuïteiten- en lineaire hypotheek met andere soorten hypotheken vergelijken, is er één belangrijk verschil. Bij andere hypotheekvormen kom je sinds een paar jaar niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, zoals bij de aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor zullen deze andere hypotheekvormen waarschijnlijk dan ook langzaam verdwijnen. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken.

Bekijk op Hypotheekrente.nl wat de beste hypotheek voor jou is!

Over hypotheken

Oudedagslijfrente

De oudedagslijfrente is een levenslange lijfrente waarbij de belastingplichtige de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde is. De uitkering van de termijnen moet uiterlijk ingaan in het jaar dat de leeftijd van 70 …