Annuïteitenhypotheek berekenen

Een annuïteitenhypotheek berekenen? Met de strengere regels voor hypotheekrenteaftrek, die gelden sinds 2013, is de hypotheekmarkt iets overzichtelijker geworden. Hypotheekrente is alleen nog maar aftrekbaar als u de complete hypotheek binnen dertig jaar aflost. Dan komt u al snel uit bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Andere hypotheekvormen bestaan nog wel, maar zijn niet meer in trek en verdwijnen langzaam.
Wat zijn de voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek? Op Hypotheekrente.nl kunt u bovendien snel uw hypotheek laten berekenen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Met een annuïteitenhypotheek weet u precies waar u aan toe bent. Het is een hypotheek waarbij uw maandlasten gedurende de hele looptijd van de lening gelijk blijven. Aan het einde van de looptijd van uw hypotheek is de lening volledig afgelost.

Aflossing en rente

Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente. De rente wordt berekend door het nog uitstaande hypotheekbedrag te vermenigvuldigen met het rentepercentage. De aflossing wordt berekend door de rentecomponent af te trekken van het vaste maandbedrag. Deze verhouding verandert gedurende de looptijd. In de beginperiode van uw hypotheek betaalt u vooral rente en weinig aflossing. Hiermee profiteert u volop van de hypotheekrenteaftrek.

Fiscale voordeel daalt

Per maand verschuift de samenstelling en aan het einde van de looptijd van de hypotheek betaalt u juist weinig aan rente en veel aan aflossing. Het fiscale voordeel van deze hypotheekvorm daalt dus gedurende de looptijd. Bij een lineaire hypotheek betaalt u aan het begin van de looptijd meer aan maandlasten dan aan het einde van de looptijd. Met een annuïteitenhypotheek begin je met lage maandlasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Annuïteitenhypotheek berekenen: voorbeeld

Heeft u een hypotheek van bijvoorbeeld € 250.000? Laten we uitgaan van een looptijd van dertig jaar en een hypotheekrente van 6 procent. In dit geval bedraagt de maandelijkse annuïteit 1.400 euro. Dit is uw bruto-maandlast en bestaat uit aflossing (150 euro in de eerste maand) en rente (1.250 euro in de eerste maand). Elke maand stijgt het bedrag dat u aflost en gaat het rentegedeelte omlaag. U betaalt elke maand hetzelfde aan bruto-maandlasten.

Nadelen

Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek betaalt u weinig aan rente. De nettolasten nemen toe omdat u steeds minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. U betaalt bovendien relatief veel rente bij deze hypotheekvorm. Hiermee is deze vorm wat duurder dan andere vormen. Aan het begin van de looptijd lost u bovendien nauwelijks af.

Meer weten over de annuïteitenhypotheek en uw maandlasten berekenen? Vraag vrijblijvend advies aan.

Over hypotheken

Vruchtgebruik

Vruchtgebruik is het recht om een goed van een ander te gebruiken of er vruchten van te trekken. Je wordt geen eigenaar van het goed. Het recht van vruchtgebruik eindigt …