Annuïteitenhypotheek berekenen

Wil je jouw annuïteitenhypotheek berekenen? Met de strengere regels voor hypotheekrenteaftrek die sinds 2013 gelden, is de hypotheekmarkt iets overzichtelijker geworden. Hypotheekrente is alleen nog maar aftrekbaar als je de complete hypotheek maandelijks én binnen dertig jaar aflost. Dan kom je al snel uit bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Andere hypotheekvormen bestaan nog wel, maar zijn niet meer in trek en verdwijnen langzaamaan. Wat zijn de voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek? Hoe kun je een annuïteitenhypotheek berekenen en past deze hypotheekvorm wel bij jou? Op Hypotheekrente.nl vind je alle antwoorden en kun je bovendien snel jouw hypotheek laten berekenen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Met een annuïteitenhypotheek weet je precies waar je aan toe bent. Het is namelijk een hypotheek waarbij jouw maandlasten – annuïteiten – gedurende de hele looptijd van de lening gelijk blijven. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is de lening volledig afgelost. Hoe kun je de maandlasten, ofwel de annuïteiten, berekenen van deze hypotheekvorm?

Aflossing en rente

Het maandelijkse bedrag, de annuïteiten, bestaat uit aflossing en rente. De rente wordt berekend door het nog uitstaande hypotheekbedrag te vermenigvuldigen met het rentepercentage. De aflossing wordt vervolgens berekend door de rentecomponent af te trekken van het vaste maandbedrag. Deze verhouding verandert gedurende de looptijd. In de beginperiode van jouw hypotheek betaal je dan ook vooral rente en weinig aflossing. Hiermee profiteer je volop van de hypotheekrenteaftrek. Maar wat worden jouw maandlasten precies, hoe kun je jouw annuïteiten berekenen?

Fiscale voordeel daalt

Per maand verschuift de samenstelling en aan het einde van de looptijd van de hypotheek betaal je juist weinig aan rente en veel aan aflossing. Het fiscale voordeel van deze hypotheekvorm daalt dus gedurende de looptijd. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin van de looptijd meer aan maandlasten dan aan het einde van de looptijd. Met een annuïteitenhypotheek begin je daarentegen met lage maandlasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Annuïteiten berekenen: voorbeeld

Stel, je hebt een hypotheek van bijvoorbeeld €300.000,- met een looptijd van dertig jaar en een hypotheekrente van 2%. In dit geval bedraagt de maandelijkse annuïteit €1.109,-. Dit is jouw bruto-maandlast. Dit bedrag bestaat namelijk uit aflossing (€609,- in de eerste maand) en rente (€500,- in de eerste maand). Elke maand stijgt het bedrag dat je aflost en gaat het rentegedeelte omlaag. Tegelijkertijd blijf je elke maand hetzelfde aan bruto-maandlasten betalen.

Nadelen

Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek betaal je weinig aan rente. De nettolasten nemen met andere woorden toe, omdat je steeds minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. Bovendien betaal je relatief veel rente bij deze hypotheekvorm. Hiermee is deze hypotheekvorm wat duurder dan andere soorten. Aan het begin van de looptijd los je tevens nauwelijks af, zoals we hierboven lieten zien in het annuïteiten berekenen-voorbeeld.

Meer weten over de annuïteitenhypotheek en jouw maandlasten berekenen? Vraag vrijblijvend advies aan.

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.