Hypotheekregels worden strenger

1 augustus 2011

HOUTEN – Vanaf maandag is het gedaan met hypotheken waarop tijdens de looptijd niet hoeft te worden afgelost en met leningen die veel hoger zijn dan de waarde van het huis.

Op 1 augustus treedt de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) in werking, waarmee de regels voor hypotheken strakker worden. De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen overkreditering: meer lenen dan je realistisch gezien kan terugbetalen.

Het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben samengewerkt bij het opstellen van de nieuwe gedragsregels.

De banken en verzekeraars willen dat de GHF voortaan leidend is, ook bij hypotheken die worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De VVD heeft daar Kamervragen over gesteld, die nog op antwoord wachten.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Annuleren

Nadat jij en je geldverstrekker de hypotheekofferte hebben ondertekend kun je in een aantal gevallen de offerte nog kosteloos annuleren. Sommige geldverstrekkers brengen annuleringskosten in rekening als een getekende hypotheekofferte wordt …