Lineaire hypotheek berekenen

Een lineaire hypotheek berekenen? Waarom deze hypotheek en bijvoorbeeld geen annuïtaire lening of een andere hypotheekvorm? Wat zijn de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek? Op Hypotheekrente.nl kunt u bovendien eenvoudig uw hypotheek laten berekenen.

Lineaire hypotheek: weinig keuze meer

Met de invoering van strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek in 2013, is er heel wat veranderd binnen de hypotheekmarkt. Hypotheekrente is alleen nog maar aftrekbaar als u de complete hypotheek binnen dertig jaar aflost.

De nieuwe regels maken de hypotheekmarkt iets overzichtelijker. Was vroeger de spaarhypotheek erg populair, nu kunt u eigenlijk alleen kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek als u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Andere hypotheekvormen bestaan nog wel, maar zijn niet meer in trek en verdwijnen langzaam.

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is eigenlijk simpel: uw lost uw hypotheekschuld elke maand af tot er na dertig jaar geen schuld meer is. De hoogte van uw maandelijkse hypotheekaflossing blijft dertig jaar hetzelfde. Omdat de schuld kleiner wordt, betaalt u elke maand over een kleiner bedrag rente. De lineaire hypotheek kan erg geschikt zijn voor mensen die zekerheid willen en graag snel zoveel mogelijk willen aflossen. U weet waar u aan toe bent en u bent er zeker van dat u na dertig jaar schuldenvrij bent.

Nadelen

Er zijn ook nadelen aan deze hypotheek. Uw lasten zijn in de beginjaren erg hoog ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u eerst meer rente en profiteert u van meer hypotheekrenteaftrek. Dat kan voor starters een reden zijn om niet voor een lineaire hypotheek te kiezen. Ook kunt u minder lenen dan bij een andere leningsvorm. In het begin betaalt u namelijk aflossing en rente over het openstaande bedrag. Omdat u de lening aflost, wordt het bedrag dat u aan rente-aflossing kwijt bent steeds lager. Dat kan voordelig zijn als u bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. Uiteindelijk is dit een redelijk ‘goedkope’ hypotheek. Alleen profiteert u minder van fiscale voordelen dan bij een andere hypotheekvorm: u ontvangt alleen hypotheekrenteaftrek over de rente en niet over de aflossing. Omdat u steeds minder aan rente hoeft te betalen, kunt u ook minder aftrekken van de belasting.

 

Meer weten over de lineaire hypotheek en uw maandlasten berekenen? Vraag vrijblijvend advies aan.

 

Over hypotheken

Opeethypotheek

Door de stijgende huizenprijzen van de laatste decennia is je woning zeer waarschijnlijk aardig in waarde gestegen. En hoe langer je de woning reeds in bezit hebt en hoe duurder de …