Lineaire hypotheek berekenen

Wil je jouw maximale lineaire hypotheek berekenen? Met de strengere regels voor hypotheekrenteaftrek die sinds 2013 gelden, is de hypotheekmarkt simpeler en overzichtelijker. Nu geldt: hypotheekrente is alleen aftrekbaar als je deze maandelijks én binnen dertig jaar aflost. Wat blijft over? Alleen de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek voldoen aan deze eis.  Maar waarom zou je een lineaire hypotheek boven een annuïteitenhypotheek verkiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek? Wij geven je alle nodige informatie. Bovendien kun je op Hypotheekrente.nl eenvoudig je hypotheek lineair of annuïtair berekenen.

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is eigenlijk simpel: je lost je hypotheekschuld elke maand af tot er na dertig jaar geen schuld meer is. De hoogte van jouw maandelijkse hypotheekaflossing blijft dertig jaar hetzelfde. Dat is heel simpel aan het lineaire hypotheek berekenen. Omdat de schuld kleiner wordt, betaal je elke maand over een kleiner bedrag de rente. Hierdoor is een lineaire hypotheek erg geschikt voor mensen die zekerheid willen en graag snel zoveel mogelijk willen aflossen. Je weet waar je aan toe bent en je bent er zeker van dat je na dertig jaar schuldenvrij bent. Vooral dat snelle aflossen is een groot verschil waar je rekening mee moet houden tijdens de hypotheek lineair of annuïtair berekenen.

Nadelen

Er zijn ook nadelen aan deze hypotheek. Jouw lasten zijn in de beginjaren erg hoog ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je namelijk eerst meer rente en profiteer je van meer hypotheekrenteaftrek. Dat kan voor starters een reden zijn om niet voor een lineaire hypotheek te kiezen. Ook kun je minder lenen dan bij een andere leningsvorm, dit ontdek je meteen als je jouw maximale lineaire hypotheek berekent. In het begin betaal je namelijk aflossing en rente over het openstaande bedrag. Omdat je de lening aflost, wordt het bedrag dat je aan rente-aflossing kwijt bent steeds lager.

Verhouding rente en aflossing

Het kan voordelig zijn om een lineaire hypotheek te berekenen, bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Uiteindelijk is dit een redelijk ‘goedkope’ hypotheekvorm. Je profiteert echter wel minder van fiscale voordelen dan bij de annuïteitenhypotheek: je ontvangt alleen hypotheekrenteaftrek over de rente en niet over de aflossing. Dat is het grootste verschil in jouw hypotheek lineair of annuïtair berekenen.  Omdat je steeds minder aan rente hoeft te betalen, kun je lineair ook minder aftrekken van de belasting.

Meer weten over de lineaire hypotheek en jouw maandlasten berekenen? Vraag vrijblijvend advies aan.

Over hypotheken

Onroerendezaakbelasting

De onroerendezaakbelasting is een gemeentelijke heffing. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van de woning en van de gemeente waarin je woont. Deze belasting is lager …