‘Rente-opslag benadeelt huizenbezitters met lage hypotheek’

23 maart 2016

‘Schaf de rente-opslag bij risicoloze hypotheken af’, daarvoor pleit Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens Eigen Huis zijn vooral ouderen de dupe van de rente-opslag en betalen zij al snel 0,3 procent aan rente te veel.

Geen risico bij overwaarde

Geldverstrekkers berekenen rente-opslag bij aflossingsvrije hypotheken omdat zij vinden dat er bij een aflossingsvrije hypotheek extra hypotheekrisico’s zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek waarbij wordt afgelost. Volgens Eigen Huis is het niet eerlijk dat de renteopslag voor alle aflossingsvrije hypotheken geldt. Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek die veel lager is dan de waarde van de woning, betalen volgens Eigen Huis onterecht de risico-opslag. De bank loopt helemaal geen extra risico als de woning gedwongen verkocht moet worden. Eigen Huis heeft berekent dat iemand met een hypotheek van 200.000 euro en een woning die 400.000 euro waard is, elke maand 50 euro te veel rente aan de bank betaalt. Jaar in, jaar uit.

Winst of oversluiten

Vooral ouderen worden benadeeld door de renteopslag. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 60-plussers gemiddeld een huis van 300.000 euro hebben terwijl hun hypotheek maar 137.000 euro is. Het is volgens Eigen Huis onterecht dat zij dus een risico-opslag betalen. Eigen Huis vermoedt dat de renteopslag niet wordt gebruikt om risico’s af te dekken, maar om extra winst te maken of wordt de hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek afgedwongen.

 

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Aflossingsnota

Als de hypotheek in zijn geheel wordt afgelost gaat dit vaak samen met een algeheel royement. Hierbij maakt de geldgever eerst een aflossingsnota op, waarop het bedrag staat dat moet …