Klik hier om WhatsApp te openen

Overwaarde verzilveren

Je bent de trotse eigenaar van een woning die inmiddels in een andere prijscategorie valt dan toen je het huis aankocht. De stijgende prijzen op de huizenmarkt maken dat de verkoopwaarde van jouw woning hoger liggen dan de resterende schuld van de hypotheek. Je hebt overwaarde, en niet zo’n beetje ook. Hoe kun je daar het beste van profiteren? Hypotheekrente.nl zet vijf opties voor je op een rijtje.

1) Verbouw of verduurzaam je woning

Het is mogelijk om de overwaarde op je huis bijvoorbeeld in te zetten om je woning te verduurzamen. Hiervoor is het noodzakelijk om je hypotheek te verhogen. Met deze extra lening kun je zonnepanelen plaatsen, je huis extra isoleren of van het gas af. Ook is het mogelijk om die extra lening bijvoorbeeld in te zetten voor het levensloopbestendig maken van je woning, of die gedateerde badkamer aan te pakken.

2) Vul je pensioen aan met overwaarde

Er bestaat een manier om én eigenaar van je woning te blijven én geld op te nemen uit je hypotheek. Dat kan met een zogenaamde opeethypotheek of verzilverhypotheek. Je overwaarde dient als basis voor de hoogte van deze extra hypotheek. Maandelijks kun je, in plaats van af te lossen op je hypotheek, een aanvulling op je inkomen ontvangen.

3) Gebruik overwaarde voor de hypotheek van je kinderen

Heb je kinderen die graag een huis willen kopen, maar die hier moeite mee hebben in de huidige markt? Dan kun je door middel van een verzilver- of opeethypotheek de overwaarde van jouw huis ook gebruiken om de hypotheek van je kind rond te krijgen. Je zet je overwaarde als het ware om in een schenking (of lening) aan je kind. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor je eigen mogelijkheden om in de toekomst een hypotheek te nemen.

4) Verzilver overwaarde en bespaar op je maandlasten 

Hoe kleiner je hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van je woning, hoe minder risico je geldverstrekker loopt. Dat verminderde risico kan jou als huiseigenaar iets opleveren. Veel hypotheekverstrekkers werken namelijk met rentekorting. Als jij in een nieuwe, lagere risicoklasse valt, wordt de hypotheekrente vaak niet automatisch aangepast. Dat moet je zelf in de gaten houden en regelen.

Heb je nog een hypotheek met een hoge rente? Dan kan het gunstig zijn om je lening over te sluiten. Laat je vrijblijvend adviseren over de meest voordelige optie!

5) Gebruik overwaarde voor een nieuw huis

Als je wilt verhuizen, kan een fikse overwaarde op je huidige woning een groot verschil maken. De overwaarde wordt in dit geval ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Stel, je verkoopt je woning voor €500.000 en je hypotheek bedraagt nog €300.000, dan heb je €200.000 eigenwoningreserve. Dat bedrag kun je direct gebruiken in de aankoop van een nieuw huis. Stel, je nieuwe huis kost €350.000, dan hoef je met aftrek van de eigenwoningreserve nog maar een hypotheek voor €150.000 af te sluiten. Koop je een nieuw huis, maar wil je daar je eigenwoningreserve niet voor gebruiken? Dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het hypotheekbedrag ter hoogte van de eigenwoningreserve. Verhuis je niet binnen drie jaar naar een nieuwe koopwoning? Dan vervalt de bovenstaande regel.

Laat je goed adviseren!

Naast de genoemde opties zijn er nog een aantal mogelijke redenen waarom je de overwaarde van je huis zou willen verzilveren. Deze redenen verschillen ook sterk per persoon. Wat ze in ieder geval met elkaar gemeen hebben, is dat het belangrijk is dat je je goed laat informeren. Bij Hypotheekrente.nl staan er altijd specialisten voor je klaar die dit graag voor je willen doen. Zij luisteren goed naar je wensen en je huidige situatie en kunnen je aan de hand daarvan heel goed adviseren wat voor jou de beste mogelijke manier is om je overwaarde te verzilveren.