Overwaarde huis opnemen door verzilverhypotheek

Veel gepensioneerden willen in hun eigen (afbetaalde) huis blijven wonen, maar daarnaast profiteren van de overwaarde die ze hebben opgebouwd. Er zijn al enkele banken die hiervoor een zogenaamde ‘verzilverhypotheek’ aanbieden, maar er komen nog meer mogelijkheden bij. 

Verzilverproducten

Senioren die de waarde van hun afbetaalde woning willen benutten, kunnen het beste een reguliere hypotheek nemen. Dit blijkt alleen lastig, omdat bij klanten vanaf 57 jaar er wordt gekeken naar het (vaak lage) pensioeninkomen, waardoor ze geen passende hypotheek af kunnen sluiten. Waar in andere landen al veel meer gebeurt op het gebied van verzilverproducten, lopen we er hier wat mee achter. Heel recent zijn er toch een aantal regelingen bijgekomen die tegemoet komen aan de steeds grotere vraag in ons vergrijzende Nederland.

Nieuwe initiatieven

Enkele banken bieden daarom al een verzilver- of opeethypotheek aan, hiermee kun je een lening nemen over je overwaarde en dat in kleine stukjes opnemen. Tot nu toe bieden alleen de Rabobank, Florius en SNS zoiets aan, en deze hypotheken zijn voor lang niet elke senior (met overwaarde op z’n huis) toegankelijk. Meer hypotheekverstrekkers zijn bezig geweest met de ontwikkeling van een dergelijk product, o.a. verzekeraar Vivat en grootbank ABN Amro.

Stekkie

Eind maart presenteerde Vivat zijn opeethypotheek, onder de merknaam ‘Stekkie’. De verzekeraar kijkt niet naar je (pensioen)inkomen, maar alleen naar de waarde van het huis. Maandelijks wordt er dan een vast bedrag uitgekeerd. Vivat betaalt uit tot de grens van 50% van de woningwaarde. Anders dan bij de bestaande verzilverhypotheken van SNS en Rabobank, hoef je aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet je huis uit (om de lening te kunnen betalen). De hypotheek eindigt pas als de klant verhuist of overlijdt.

Restschuld

ABN Amro komt deze week met een zelfde soort verzilverproduct, alleen kun je bij hun hypotheek pas terecht vanaf je 66e, maar kun je wel weer tot 70% van je woningwaarde uitgekeerd krijgen. Mocht er een eventuele restschuld overblijven, neemt de ABN die ook op zich, in tegenstelling tot Vivat (en Florius, SNS en de Rabobank).

Behouden Huis

Een andere mogelijkheid biedt het bedrijf Behouden Huis. Als je als senior geen banklening wil, kun je natuurlijk ook altijd je huis verkopen en ‘m terughuren. Er bestaat dan wel een groot risico dat de huur vaak veel hoger uitvalt. Behouden Huis zorgt er juist voor dat ze een maandelijks bedrag uitkeert, tot max. 80% van de woningwaarde. Daarnaast krijgen de bewoners een leven lang woonrecht.

Waarmee kunnen we je helpen?