Aflossingsvrije hypotheek omzetten

Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten kent voor- en nadelen. Loopt bijvoorbeeld de rentevaste periode af? Dan mag je in de meeste gevallen een aflossingsvrije hypotheek volledig oversluiten naar een andere geldgever. Dit geldt echter alleen voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten. Inmiddels mag een aflossingsvrije hypotheek in de regel niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het huis, als je het recht op hypotheekaftrek wil behouden op het overige deel.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over jouw hypotheek en los je niks af. Hierdoor heb je zeer lage maandlasten. Omdat je tijdens de looptijd niet aflost, blijft het rentebedrag dat je elke maand betaalt dan ook gelijk. Dit geldt alleen als je de rente hebt vastgezet voor een bepaalde periode en niet als je voor een variabele rente hebt gekozen. Waarom zou je dan toch een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Terugbetalen van aflossingsvrije hypotheek

Aan het eind van de looptijd moet je de lening in één keer terugbetalen óf een nieuwe lening afsluiten. Daar zit dan ook het risico van een aflossingsvrije hypotheek. Je bouwt namelijk geen kapitaal op. Hierdoor loop je uiteindelijk meer risico om achter te blijven met een restschuld. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het huis minder waard is geworden of als je na de looptijd van de hypotheek het overgebleven bedrag niet kunt betalen. Uiteraard kun je wel tussentijds aflossen, zodat de schuld lager wordt. Dat betekent wel veel discipline opbrengen om te sparen op eigen kracht.

Niet meer dan 50 procent marktwaarde voor aflossingsvrij

De aflossingsvrije hypotheek levert dus weliswaar relatief gezien de laagste maandlasten op. Dat geldt echter alleen voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013, omdat de rente dan fiscaal aftrekbaar is. Geldverstrekkers hanteren sinds enige jaren de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Daar moet je dus rekening mee houden als je een aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten of toch niet?

Een aflossingsvrije hypotheek omzetten is niet per se nodig, aangezien er ook voordelen aan verbonden zijn zoals de lage maandlasten. Wil je toch liever je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere bank? Daar komen dan wel kosten bij kijken. Je moet namelijk rekening houden met notaris-, taxatie-, afsluit- en advieskosten. Die kunnen oplopen tot een paar duizend euro. Houd dit dus goed in gedachten als je op het punt staat om jouw aflossingsvrije hypotheek over te sluiten.

Nadert het einde van de looptijd van jouw aflossingsvrije hypotheek? Laat een van onze adviseurs met je meedenken over de meest voordelige vervolgstap!

Waarmee kunnen we je helpen?