Oversluiten Aflossingsvrije Hypotheek

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek heeft voor- en nadelen. Loopt de rentevaste periode af, dan mag u een aflossingsvrije hypotheek in de meeste gevallen volledig oversluiten naar een andere geldgever. Dit geldt voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten. Inmiddels mag een aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50 procent van de marktwaarde van het huis, wilt u het recht op hypotheekaftrek behouden op het overige deel.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente over uw hypotheek en lost u niks af. Hierdoor heeft u zeer lage maandlasten. Omdat u tijdens de looptijd niet aflost, blijft het rentebedrag dat u elke maand betaalt gelijk. Dit geldt alleen als u de rente heeft vastgezet voor een bepaalde periode en niet als u voor een variabele rente heeft gekozen.

Terugbetalen

Aan het eind van de looptijd moet u de lening in één keer terugbetalen óf een nieuwe lening afsluiten. Daar zit direct het risico van een aflossingsvrije hypotheek. U bouwt geen kapitaal op en loopt meer risico om achter te blijven met een restschuld. Bijvoorbeeld als het huis minder waard is geworden. Of als u na de looptijd van de hypotheek het overgebleven bedrag niet kunt betalen. Uiteraard kunt u wel tussentijds aflossen, zodat de schuld lager wordt. Dat betekent wel vaak de discipline opbrengen om te sparen op eigen kracht.

Aflossingsvrij: niet meer dan 50 procent marktwaarde

De aflossingsvrije hypotheek levert dus relatief de laagste maandlasten op. Dat geldt echter alleen voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013, omdat de rente dan fiscaal aftrekbaar is. Geldverstrekkers hanteren sinds enige jaren de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van de woning.

Oversluiten of niet?

Een aflossingsvrije hypotheek omzetten is niet per se nodig, aangezien er ook voordelen aan verbonden zijn zoals lage maandlasten. De hypotheek oversluiten naar een andere bank? Daar komen kosten bij kijken. U moet rekening houden met notaris-, taxatie-, afsluit- en advieskosten. Die kunnen oplopen tot een paar duizend euro.

Over hypotheken

Verwerpen

Een erfenis hoef je niet te aanvaarden, je kunt een erfenis ook verwerpen. Maar dit moet dan gelden voor de gehele erfenis, want je kan een erfenis niet gedeeltelijk verwerpen. …