Klik hier om WhatsApp te openen

Notariskosten Hypotheek

De notariskosten voor uw hypotheek: u ontkomt er niet aan. Voor het passeren van uw woning moet u naar de notaris. Maar wat doet een notaris precies? En welke invloed heeft de notaris op de kosten van uw hypotheek?

Notariskosten hypotheek: wat doet notaris voor u?

Waar bestaan de notariskosten uit voor de hypotheek? De notaris levert diverse diensten. En u heeft een notaris nodig, hij of zij is de enige die een huis aan de koper kan leveren via de zogenoemde notariƫle akte (leveringsakte en hypotheekakte). Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.

Werkzaamheden notaris

Een notaris verzorgt diverse werkzaamheden rond de overdracht van de woning:

 •  Opvragen persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen
 •  Vaststellen van de identiteit van alle betrokken personen
 •  Controleren of de verkopers bevoegd zijn tot verkoop en er geen sprake is van bijvoorbeeld een faillissement, bewind, echtscheiding of curatele
 •  Onderzoeken bij het Kadaster of er eventuele hypotheken of beslagen op de woning rusten
 •  Onderzoeken of er sprake is van erfdienstbaarheden, zoals recht van overpad, bijzondere bepalingen, erfpacht, opstal of gemeentelijke beperkingen
 •  Nagaan of in de vorige leveringsakte beperkende bepalingen staan, zoals boetebepalingen
 •  Toezicht houden op de betaling van een eventueel overeengekomen waarborgsom of afgifte bankgarantie
 •  Controleren of de volledige koopsom is gestort op de derdenrekening
 •  Opvragen hypotheekgelden

Kies de beste notaris voor uw situatie

Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Vraag daarom meerdere offertes op. Bespreek met een notaris van tevoren welke werkzaamheden noodzakelijk zijn en hoeveel daarvoor wordt gerekend. Bij nieuwbouwprojecten kunt u vaak niet zelf de notaris kiezen. Er is dan sprake van een projectnotaris.

Kosten notaris

De werkzaamheden van de notaris komen bij een hypotheek van 250.000 euro vaak uit rond de 1.000 euro. Notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning.