Klik hier om WhatsApp te openen

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

De lage hypotheekrente maakt een aflossingsvrije hypotheek oversluiten een interessante optie. De laatste jaren zijn de voorwaarden van de ooit zo populaire aflossingsvrije hypotheek echter wel sterk veranderd. Hierdoor kun je voor een dilemma komen te staan. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten: kan dat eigenlijk nog wel? Is het misschien slimmer om een aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek?

Oversluiten of verlengen?

Aan het einde van de rentevaste periode krijg je van jouw geldverstrekker een aanbod om de rente te verlengen. Niet altijd is het aanbod van jouw bank het beste dat er is. Het loont in sommige gevallen dan ook om de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker waar de rente lager is of de voorwaarden beter zijn. Oversluiten aan het einde van de rentevaste periode is een goed moment, omdat er dan geen boeterente hoeft te worden betaald. Wil je op een ander moment oversluiten? Dan kan rentemiddeling een oplossing zijn.

Voorwaarden aflossingsvrije hypotheek

Bij veel banken geldt sinds een aantal jaar dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Dat is iets om rekening mee te houden bij het oversluiten of als je een aflossingsvrije hypotheek wilt omzetten naar annuïteitenhypotheek. Red je het daarmee niet om de woning te financieren? Dan moet de aflossingsvrije hypotheek worden gecombineerd met een andere hypothecaire lening. Het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek kent wat haken en ogen. Vraag daarom gerust om advies van een goede hypotheekadviseur. Het kan bijvoorbeeld uiteindelijk slimmer zijn om een deel van  je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek.

Voordeel

Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek zijn lagere maandlasten dan bij een hypotheek waarbij wordt afgelost, omdat je namelijk alleen rente en geen aflossing betaalt. Als je een hypotheek hebt met een gedeelte aflossingsvrij, dan betaal je lagere maandlasten dan met een volledig annuïtaire of lineaire hypotheek. Het nadeel is dat aan het eind van de looptijd de lening niet volledig is afgelost en je dus een gedeeltelijke schuld overhoudt.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Alleen voor aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013 kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Ook is in 2001 ingevoerd dat hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Voor hypotheken van vóór die tijd geldt dat niet. Houd daarmee ook rekening wanneer je oversluit of de aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïteitenhypotheek.

Waarmee kunnen we je helpen?