Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

De lage hypotheekrente maakt een aflossingsvrije hypotheek oversluiten interessant. De laatste jaren zijn de voorwaarden van de ooit zo populaire aflossingsvrije hypotheek veranderd. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten: kan dat nog wel?

Oversluiten of verlengen?

Aan het einde van de rentevaste periode krijgt u van u bank een aanbod om de rente te verlengen. Niet altijd is het aanbod van uw bank het beste en dan loont oversluiten naar een andere bank waar de rente lager is of de voorwaarden beter zijn. Oversluiten aan het einde van de rentevaste periode is een goed moment, omdat dan geen boeterente hoeft te worden betaald. Wilt u op een ander moment oversluiten, dan is vaak wel een boeterente verschuldigd.

Voorwaarden aflossingsvrije hypotheek

Bij veel banken geldt sinds een aantal jaar dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van de woning. Dat is iets om rekening mee te houden bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Redt u het daarmee niet om de woning te financieren? Dan moet de aflossingsvrije hypotheek worden gecombineerd met een andere hypothecaire lening. Het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek kent wat haken en ogen, vraag daarom advies aan de hypotheekadviseur.

Voordeel

Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek zijn lagere maandlasten dan bij een hypotheek waarbij wordt afgelost, omdat u alleen rente en geen aflossing betaalt. Als u een hypotheek heeft met een gedeelte aflossingsvrij betaalt u lagere maandlasten dan met een volledig annuïtaire of lineaire hypotheek. Het nadeel is dat aan het eind van de looptijd de lening niet volledig is afgelost en u dus een gedeeltelijke schuld overhoudt.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Alleen voor aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013 kunt u gebruikmaken van hypotheekrenteafrek. Ook is in 2001 ingevoerd dat hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Voor hypotheken van vóór die tijd geldt dat niet. Houdt daarmee ook rekening wanneer u oversluit.

Over hypotheken

Canon

Canon is het bedrag dat een erfpachter moet betalen voor het gebruik van de grond, waarop zijn onroerende zaak staat.