Netto maandlasten hypotheek

Wat zijn de netto maandlasten van jouw hypotheek? Op Hypotheekrente.nl kun je snel en eenvoudig de netto maandlasten van jouw hypotheek berekenen. Maar wat zijn “netto maandlasten hypotheek” en wat kosten ze precies? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen netto en bruto? Hoe kun je daarnaast de bruto maandlasten van je hypotheek omrekenen naar netto? Je ontdekt het allemaal op deze pagina.

Netto maandlasten

De maandelijkse kosten die jij voor je hypotheek betaalt, worden de bruto maandlasten van een hypotheek genoemd. Als woningeigenaar geniet je van belastingvoordeel. Hierdoor liggen de netto maandlasten voor de hypotheek, het bedrag dat je voelt in je portemonnee, lager. Deze kosten gaan dus om de netto hypotheek. Starters moeten een hypotheekvorm kiezen waarbij ze aflossen om het recht op dit belastingvoordeel te behouden. Je moet met andere woorden een keuze maken uit een annuïteiten of lineaire hypotheek.  Hierbij betaal je altijd zowel aflossing als hypotheekrente. De rente betaal je, omdat de bank een vergoeding vraagt voor de lening.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar. Hierdoor bespaar je aanzienlijk wat betreft belasting. Het geldt namelijk als volgt: hoe meer hypotheekrente je betaalt, hoe meer hypotheekrenteaftrek je kunt terugvragen. Je krijgt dit bedrag jaarlijks terug na jouw belastingaangifte. Naast deze optie kun je ook kiezen voor een maandelijkse voorlopige teruggave. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek los je standaard af op je lening. Daarom ga je uiteindelijk ook minder hypotheekrente betalen. Daarmee wordt vervolgens de hypotheekrenteaftrek ook minder.

Eigenwoningforfait

Maar wat zijn dan precies de netto maandlasten van je hypotheek? Voordat er antwoord kan gegeven worden op deze vraag, is het handig om wat meer te weten te komen over het eigenwoningforfait. De Belastingdienst telt namelijk eerst iets op bij jouw belastbaar inkomen en trekt er daarna iets vanaf.  Een eigen woning zorgt bijvoorbeeld voor een verhoging van je belastbaar inkomen. Bij de belastingaangifte wordt dit namelijk bovenop jouw daadwerkelijke inkomen geteld. Dit wordt ook wel “het eigenwoningforfait” genoemd. De hoogte hiervan is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Het belastingvoordeel (ofwel de hypotheekrenteaftrek en de eenmalige kosten bij het afsluiten van jouw hypotheek) wordt vervolgens er weer afgetrokken.

Kortom: het eigenwoningforfait + het belastbaar inkomen hypotheekrenteaftrek = belastingvoordeel. Deze rekensom wordt op jaarbasis berekend. Deel je dit door twaalf, dan heb je dus jouw belastingvoordeel per maand. Van de bruto maandlasten van je hypotheek trek je dit belastingvoordeel af en voilà: jouw netto maandlasten hypotheek.

Andere kosten

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je niet alleen bepalen of je de netto maandlasten van de hypotheek kan betalen. Er zijn namelijk meer terugkerende kosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, de OZB, en gas, water en licht. Bepaal daarom van tevoren het budget zodat je zeker weet dat je na de koop van jouw huis nog steeds lekker comfortabel kunt leven.

Over hypotheken

Omslagheffing

De omslagheffing is de heffing die door de waterschappen aan de eigenaren van onroerende zaken wordt berekend om de kosten voor het kwantiteitsbeheer en de waterkering te dekken.