Netto Maandlasten Hypotheek

Wat zijn de netto maandlasten van uw hypotheek? Op Hypotheekrente.nl kunt u snel en eenvoudig uw netto maandlasten van uw hypotheek berekenen. Maar wat zijn deze kosten precies en wat is het verschil tussen netto en bruto maandlasten?

Netto maandlasten

De kosten die u maandelijks heeft aan uw hypotheek worden bruto maandlasten genoemd. Als woningeigenaar geniet u van belastingvoordeel. Daardoor zijn de netto maandlasten, het bedrag dat u voelt in uw portemonnee, lager. Starters moeten een hypotheekvorm kiezen waarbij ze aflossen, om het recht op dit belastingvoordeel te behouden. De meest afgesloten hypotheken zijn een lineaire en annuïtaire lening. Hierbij betaalt u aflossing en hypotheekrente. Rente betaalt u omdat de bank een vergoeding vraagt voor de lening.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar. Dit scheelt aanzienlijk aan belasting. Hoe meer hypotheekrente u betaalt, hoe meer hypotheekrenteaftrek u kunt terugvragen. U krijgt dit bedrag jaarlijks terug na u belastingaangifte. U kunt ook kiezen voor een maandelijkse voorlopige teruggave. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek lost u af op uw lening. Daarom gaat u ook minder hypotheekrente betalen en daarmee wordt de hypotheekrenteaftrek ook minder.

Eigenwoningforfait

De Belastingdienst telt eerst iets op bij uw belastbaar inkomen en trekt er daarna iets van af: een eigen woning zorgt voor een verhoging van uw belastbaar inkomen. Bij de belastingaangifte wordt dit bovenop uw daadwerkelijke inkomen geteld. Dit is het eigenwoningforfait. De hoogte is afhankelijk van de WOZ-waarde van uw woning. Het belastingvoordeel (hypotheekrenteaftrek en eenmalige kosten bij het afsluiten van uw hypotheek) wordt vervolgens weer berekend.

Andere kosten

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u niet alleen bepalen of u de netto maandlasten kan betalen. Er zijn namelijk meer terugkerende kosten, zoals verzekeringen, de OZB en gas, water en licht. Bepaal van tevoren het budget zodat u zeker weet dat u na de koop van uw huis nog steeds lekker kunt leven.

Over hypotheken

Stichting Garantie en Waarborgfonds Nederland

Stichting Garantie- en Waarborgfonds Nederland is een waarborg met een aan de GIW-regeling vergelijkbare verzekering die kan worden afgesloten door een opdrachtgever wanneer de aannemer niet is aangesloten bij het GIW.