Hypotheek Maandlasten Berekenen

De maandlasten berekenen van uw hypotheek? Bij de koop van uw eerste huis is het belangrijk om in kaart te brengen wat uw maandlasten zullen zijn. U wilt natuurlijk alle lasten kunnen betalen én geld overhouden om lekker te kunnen leven. Een berekening van de maandlasten kunt u eenvoudig via Hypotheekrente.nl laten maken.

Maandlasten berekenen van uw hypotheek

Om uw maandlasten te kunnen berekenen van uw hypotheek, is het eerst belangrijk om te weten wat de hoogte van het totale hypotheekbedrag is. Een hypotheekadviseur kan voor u uitrekenen hoeveel u maximaal kunt lenen. Factoren die meespelen bij het berekenen van uw maandlasten zijn uw inkomen, andere verplichtingen en externe invloeden zoals de hypotheekrente. Lees daar meer over onderaan dit artikel.

Annuïtair en lineair

Hypotheekrente is alleen nog maar aftrekbaar als u de complete hypotheek binnen dertig jaar aflost. Dan komt u al snel uit bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, wilt u het recht op hypotheekrenteaftrek behouden.

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is eigenlijk simpel: uw lost uw hypotheekschuld elke maand af tot er na dertig jaar geen schuld meer is. De hoogte van uw maandelijkse hypotheekaflossing blijft dertig jaar hetzelfde. Omdat de schuld kleiner wordt, betaalt u elke maand over een kleiner bedrag rente.

Maandlasten annuïteitenhypotheek berekenen: voorbeeld

Een annuïteitenhypotheek werkt anders. Voorbeeld: een hypotheek van 250.000 euro, een looptijd van dertig jaar en een hypotheekrente van 6 procent. In dit geval bedraagt de maandelijkse annuïteit 1.400 euro. Dit is uw bruto-maandlast en bestaat uit aflossing (150 euro in de eerste maand) en rente (1.250 euro in de eerste maand). Elke maand stijgt het bedrag dat u aflost en gaat het rentegedeelte omlaag. U betaalt elke maand hetzelfde aan bruto-maandlasten.

Hypotheekberekening

De grootste externe invloed op de hoogte van uw maandlasten is de hypotheekrente. Is de rente laag, zoals nu, dan kunt u meer lenen. In 2018 mag u nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. U kunt meer lenen als u energiezuinige maatregelen wilt toepassen, bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak of energiezuinige beglazing.

Inkomen

Het inkomen is de belangrijkste factor waar hypotheekverstrekkers naar kijken bij de aanvraag van een hypotheek. Hoe meer geld er beschikbaar is, hoe meer u kunt lenen. Voor het berekenen van uw maximale hypotheek kunt u rekening houden met uw jaarsalaris keer drie á vierenhalf.

Vast contract

Bovendien is de aard van het inkomen belangrijk. Banken willen dat u de maandlasten kunt blijven betalen en een vast inkomen helpt om de hypotheekaanvraag goedgekeurd te krijgen. Een vast contract zien ze het liefst, een intentieverklaring is vaak ook prima. Ook als u al langere tijd verbonden bent aan bepaalde uitzendbureaus heeft u een grote kans om een hypotheek te kunnen afsluiten. Bent u ondernemer? Bij de berekening van de hypotheek wordt gekeken naar het inkomen van de laatste drie jaar en de aard van de werkzaamheden.

Over hypotheken

Vrije eigendom

Vrije eigendom is een eigendom dat ongedeeld en onbewaard is.