‘Vertraging hypotheekaanvraag zorgt voor problemen bij kopers’

8 juni 2016

Steeds meer huizenkopers zouden in de problemen komen omdat geldverstrekkers de toegenomen drukte op de huizenmarkt niet aankunnen. Dat meldt de NOS.

Door de lage hypotheekrente heeft de huizenmarkt een enorme boost gekregen, met name in grote steden als Amsterdam. De banken zijn hier volgens bronnen van de NOS echter niet (meer) op berekend. Door de crisis zou de focus zijn verschoven naar advies in plaats van afsluiten, aldus een deskundige. Ook zouden er door allerlei ontslagrondes niet genoeg hypotheekadviseurs zijn overgebleven bij de banken. Strengere hypotheekeisen zorgen juist voor extra papierwerk bij de banken. Huizenkopers lopen door de traagheid het risico dat de koop niet doorgaat of dat ze flinke boetes moeten betalen.

Zzp

Ook zzp’ers doen vaker een hypotheekaanvraag. Die aanvragen kosten hypotheekverstrekkers over het algemeen meer tijd, omdat ondernemers een hoop documenten moeten aanleveren.

‘Valt wel mee’

Volgens de banken valt het wel mee met de traagheid. ING en Rabobank willen een hypotheek altijd binnen een week rond hebben maar geven geen garanties. Vertragingen bij de hypotheekaanvraag komen volgens de grootste twee banken door de klant zelf. Bijvoorbeeld omdat papierwerk niet op tijd geregeld is, of niet alle documenten worden aangeleverd.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Verrekenbeding

In een verrekenbeding wordt vastgelegd welke inkomsten of waarden verrekend zullen worden door de echtgenoten. Dit beding wordt opgenomen in huwelijkse voorwaarden.