NHG-grens blijft 245.000 euro

29 maart 2016

Goed nieuws voor huizenkopers. De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt dit jaar niet verlaagd. De NHG-grens van 245.000 euro zou per 1 juli worden verlaagd naar 225.000 euro, maar het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en minister Blok voor Wonen en Rijksdienst zijn overeengekomen de NHG-grens niet te verlagen. Als reden worden de gestegen huizenprijzen  genoemd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Woning van 231.132 euro

De kostengrens van NHG blijft dit jaar staan op. Dat betekent dat wie een woning met een prijs tot 231.132 euro wil kopen, ook na 1 juli kan blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG. NHG houdt standaard rekening met bijkomende kosten, vandaar dat de maximale aankoopsom van een woning 231.132 euro mag bedragen. Als de kostengrens naar 225.000 euro zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli 212.264 euro zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van 234.830 euro, afgelopen februari.

Lagere hypotheekrente

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW licht toe: “Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

NHG-grens vanaf 2017

De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als voor 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Wat is NHG?

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Lees ook: hoeveel kan ik lenen.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Taxatie

Een taxatie is een waardebepaling, die door een taxateur wordt uitgevoerd. In Nederland vereisen geldverstrekkers een taxatierapport, zodat ze de waarde van het huis vast kunnen te stellen. Aan de hand van …