Meer ouderen vragen hypotheek aan

11 februari 2016

De gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers stijgt. 51 procent van de hypotheken wordt aangevraagd door twintigers en dertigers, maar hun aandeel daalt. Ouderen daarentegen zijn bezig met een opmars. Het aandeel 50-plussers dat een hypotheek aanvraagt is bijvoorbeeld met 36 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

De grootste groep hypotheekaanvragers zijn dertigers, maar hun aandeel daalt. Van alle hypotheekaanvragers is 29 procent tussen de 30 en 39 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog 32 procent. Twintigers waren vijf jaar geleden met 27 procent de tweede groep, hun aandeel is nu gezakt naar 22 procent. Een procent minder dan veertigers, die net als vijf jaar geleden, goed zijn voor 23 procent van alle hypotheekaanvragen.

Oversluiten

Het aantal afgesloten hypotheken is de afgelopen jaren toegenomen, maar die stijging komt vooral omdat steeds meer 50-plussers een hypotheek aanvragen. In veel gevallen gaat het om oversluiten. Vijftigers zijn nu goed voor 15 procent van de hypotheekaanvragen, terwijl hun percentage vijf jaar geleden nog bleef steken op 11 procent. Het aantal zestigers neemt ook toe: van 5 procent in 2010 naar 7 procent in 2015. Ook boven de zeventig worden hypotheken aangevraagd: 2 procent van de hypotheekaanvragers is 70-plus.

Ook hypotheek voor flexwerker of zzp

Jongeren kiezen vaker voor een huurwoning. Mede omdat veel jongeren geen vast contract hebben en denken zij geen hypotheek te kunnen aanvragen. Onterecht, want er zijn wel degelijk mogelijkheden. Ook met een flexcontract of als zzp’er is in veel gevallen een hypotheek aan te vragen. Zie deze pagina’s over hypotheekrente voor flexwerkers en ZZP’ers.

Ga snel op zoek naar de goedkoopste hypotheek!

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Gebouwde eigendom

Gebouwde eigendom is alle eigendom die is gebouwd of bebouwd.