Nu ook hypotheek voor flexwerkers

14 december 2015

Medewerkers van een uitzendbureau kunnen sinds 2 december bij diverse geldverstrekkers terecht voor een hypotheek. Zij moeten minimaal één jaar in dienst zijn voor het verkrijgen van een zogenoemde perspectiefverklaring waarmee zij een hypotheek kunnen aanvragen.  

Obvion, de eerste bank waar mensen met een flexibel arbeidscontract terecht konden met een perspectiefverklaring, is samen met Randstad en Vereniging Eigen Huis een pilot gestart met de perspectiefverklaring. ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank en SNS hebben zich daarbij aangesloten waardoor flexwerkers ook bij hen terecht kunnen.

 

Perspectiefverklaring

Voor de aanvraag van een hypotheek is normaal gesproken een werkgeversverklaring nodig waarop de contractvorm en arbeidshistorie van een medewerker staat. Bij de perspectiefverklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid voor het krijgen van een hypotheek. Voor het verkrijgen van een perspectiefverklaring worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie van de medewerker gewogen. De hypotheekaanvrager wordt beoordeeld op zijn kansen op de arbeidsmarkt, zijn mobiliteit en flexibiliteit.

 

Meer uitzendbureaus

Op dit moment kunnen alleen nog flexwerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht een perspectiefverklaring aanvragen. De initiatiefnemers willen dat meerdere uitzendorganisaties zich aansluiten. Randstad verwacht dat medio 2016 ook andere uitzendorganisaties zich aansluiten. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 52 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tussen de 25 en 35 jaar werkzaam is op tijdelijke of flexibele basis.

ZZP

De perspectiefverklaring geldt niet voor ZZP’ers, voor hen zijn er andere mogelijkheden. Zie: deze pagina.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule voorkomt dat een geschonken of geërfd goed bij een schoonkind terecht komt. De erflater moet dan bepalen dat wat geërfd of gelegateerd wordt, niet zal vallen in de …