Klik hier om WhatsApp te openen

Levenhypotheek wat is dit voor hypotheekvorm

De levenhypotheek, wat is dat voor hypotheekvorm? Een levenhypotheek is een combinatie van een hypotheeklening en een gemengde levensverzekering, ook wel kapitaalverzekering genoemd. U lost niet af tijdens de duur van de hypotheek. U bouwt gedurende de looptijd van de levenhypotheek een vermogen op waarmee u aan het einde van de leningsduur de hypotheek aflost. Dit vermogen wordt opgebouwd in een levensverzekering. De levenhypotheek is overigens alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een levenhypotheek op hun huis hebben.

Levenhypotheek: componenten

Een levenhypotheek bestaat uit twee delen. Ten eerste een beleggingsdeel. Hiermee lost u aan het einde van de looptijd de hypotheek af. Daarom wordt deze hypotheek ook wel beleggingshypotheek genoemd. U kunt kiezen uit diverse beleggingsfondsen. Een goede adviseur kan u vertellen welke fondsen voor uw situatie het meest geschikt zijn.
Daarnaast is er het zogenoemde overlijdensrisicodeel. Hiermee kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost mocht u of uw partner voortijdig overlijden.

Strengere hypotheekeisen

Het grote voordeel van de levenhypotheek is dat u maximaal fiscaal voordeel geniet. U lost namelijk gedurende de looptijd van de hypotheek niks af. Dat doet u pas aan het einde van de overeenkomst. Hierdoor profiteert u maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Maar zoals al eerder benoemd: alleen bestaande huizenbezitters mogen deze bestaande levenhypotheek nog oversluiten of omzetten zonder daarbij hun recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

KEW

Indien u de verzekering aan laat merken als een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), hoeft u geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde kapitaal te betalen gedurende de looptijd van de verzekering. Ook de KEW is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en bovendien al een KEW bij de hypotheek hebben.

Geen gegarandeerde uitkering

In het verleden is de levenhypotheek vaak op negatieve wijze in het nieuws geweest. De hoge kosten en de onduidelijke kostenstructuur waren de boosdoeners. Vaak ging het zelfs om woekerpolissen. Bij de levenhypotheek is er vaak geen gegarandeerde uitkering. Bij het afsluiten van de verzekering wordt gerekend met een fictief rendement. Als de beleggingsrendementen in werkelijkheid tegenvallen kunt u aan het eind van de looptijd met een restantschuld blijven zitten. Er zijn dus flink wat risico’s verbonden aan deze hypotheekvorm.

Levenhypotheek versus spaarhypotheek

De levenhypotheek heeft wel wat weg van de spaarhypotheek. Het grote verschil is echter dat u met de spaarhypotheek wél de zekerheid heeft dat u na de looptijd het volledige hypotheekbedrag kunt aflossen. Toch kan een levenhypotheek, mits er juist wordt gehandeld, interessant zijn. Een levenhypotheek is vaak bijvoorbeeld voordeliger wat betreft hypotheekrenteaftrek dan een spaar- of aflossingsvrije hypotheek. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

Waarmee kunnen we je helpen?