Klik hier om WhatsApp te openen

Jonge adviseurs komen met plan nieuw belastingstelsel

De huidige fiscale regels zijn te complex, zo kopten verschillende media de laatste tijd, waaronder ook wij. De Jonge Register Belastingadviseurs zijn het hiermee roerend eens en menen dat vooral twintigers en dertigers de dupe zijn van het huidige stelsel. In Den Haag lobbyen ze voor veranderingen in het belastingsysteem.

Ommekeer van het systeem

Het belastingstelsel heeft al zijn kracht verloren, zo meent de vereniging van jonge belastingadviseurs. Dat komt voornamelijk door alle complexe toeslagen, kortingen en aftrekposten. Ze maken zich hard voor een ‘ommekeer van het systeem’ zoals ze het zelf beschrijven. Ze willen vooral dat het ‘spitsuur van het leven’ goedkoper gemaakt wordt. Hiermee wordt de fase bedoeld waarin millennials nu volop verkeren: een eerste huis wordt gekocht, kinderen worden gekregen en er worden nog geen topsalarissen verdiend.

Aangepaste hypotheekregels

De jonge belastingadviseurs hebben een ‘fiscaal verlanglijstje’ opgesteld. Daarin dragen ze mogelijke oplossingen aan voor het startersprobleem (jonge mensen die heel moeilijk een huis kunnen kopen). Zo zouden starters bijvoorbeeld geen 2% overdrachtsbelasting meer hoeven betalen, krijgen ze langer de tijd om hun hypotheek af te lossen en zou nog maar voor de helft van een hypotheek een aflossingsplicht moeten gelden.

Erfenissen & schenkingen

Daarnaast moet het schenk- en erfstelsel ook nodig worden uitgebreid, zo menen de jonge belastingadviseurs. Waar mensen tot 40 jaar nu eenmaal belastingvrij €100.800 mogen ontvangen om te besteden aan woonlasten, moeten ook schenkingen die zijn bedoeld om de studieschuld af te lossen worden vrijgesteld van belasting. Daarbij zou ook het belastingtarief voor erfenissen omhoog moeten, en voor schenkingen met de warme hand omlaag.

Project van de lange adem

Hoewel de plannen nog pril zijn, markeren ze een aantal thema’s waar de overheid op den duur zeker mee aan de slag kan. Niet direct, want nieuwe belastingregels invoeren kan op het moment niet eens, de ict-systemen van de fiscus zouden dat niet aankunnen. Voorzitter van Jonge Register Belastingadviseurs Ralph Reijnders vindt het ook meer een project van de lange adem, zo meldt hij in de Telegraaf: ‘Je moet de komende jaren naast dit stelsel een nieuw ’fiscaal huis’ bouwen, en als dat af is pas switchen. Maar Nederland moet de problemen die wij aankaarten wel aanpakken.’

Waarmee kunnen we je helpen?