Heeft de starter het echt zo slecht op de woningmarkt?

De krapte op de woningmarkt beheerst al lange tijd het (vastgoed)nieuws. Financieel adviesbureau IG&H analyseerde de hypotheekmarkt in het eerste kwartaal van 2018 en komt met verontrustend nieuws: er werden zo’n 3% minder hypotheken verstrekt dan een jaar geleden. ‘Nog maar’ 80.000, terwijl de omzet in de hypotheekbranche steeg. Wat betekenen deze cijfers voor starters?

Daling van 16%

De gemiddelde hypotheeksom kwam in het afgelopen kwartaal voor het eerst boven de 300.000 euro uit. De stijging van de huizenprijzen maakt het voor de starter steeds ingewikkelder om een betaalbaar appartement of rijtjeshuis te vinden, juist dat soort woningen stijgen enorm in prijs. Waar in 2012 nog 29% van de starters zelfstandig een huis kon financieren, daalde dat percentage in 2017 naar 16%. Nu, in 2018, kan nog maar 13% van de starters zelf een woning kopen.

Afhankelijk van ouders of vrienden

Starters zijn de motoren van de hypotheekmarkt. Want zijn er minder starters die een huis kunnen financieren, dan zijn er ook minder mensen die doorstromen naar een volgende woning. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gehele economie. Om tóch een huis te kunnen kopen zijn meer en meer starters op de woningmarkt financieel afhankelijk van ouders of vrienden. Tegenwoordig wordt 47% van de starters financieel op weg geholpen door derden.

237 dagen op zoek

De IG&H publiceerde nog meer cijfers rond het gedrag van starters op de woningmarkt. Zo worden ze gemiddeld 2,7 keer overboden, zijn ze gemiddeld 237 dagen op zoek naar een huis en overbieden ze de uiteindelijk de vraagprijs met een bedrag van gemiddeld €8.300,-. De conclusie is duidelijk: de cijfers laten zien dat het zware tijden zijn voor starters. Wat kan hier structureel aan gedaan worden?

Starterssubsidie verstrekken

In een interview met de NOS komt senior manager van IG&H Joppe Smit met een paar mogelijke oplossingen voor dit startersprobleem.  Zo zou een mogelijke oplossing zijn om als overheid een subsidie te verstrekken aan starters bij de aankoop van hun eerste woning. Of maatregelen treffen wat particuliere investeerders betreft: houd woningen beschikbaar voor starters, en uit de handen van investeerders die goud geld verdienen met de verhuur.

Waarmee kunnen we je helpen?